"Gastarbajteri" koji se za vikend vraćaju kući moraju u 14-dnevnu izolaciju Foto: VV arhiva / ilustracija

"Gastarbajteri" koji se za vikend vraćaju kući moraju u 14-dnevnu izolaciju

| 13.3.2020. u 10:55h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinskoj županiji zasad nema novozaraženih te ih je i dalje četvero i, prema riječima zamjenika župana i načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Roberta Vugrina, imaju dobru kliničku sliku.

- U odnosu na jučer, imamo samo šest novih rješenja o zdravstvenom nadzoru, no to će se sigurno promijeniti s obzirom na nove mjere koje su donesene jučer. Proširio se, naime, krug zemalja koje se ubrajaju u opasnu zonu, a nama su sigurno najinteresantnije Austrije i Njemačka, a tu je još i regija Bela krajina u Sloveniji, koja je blizu Karlovačke županije. Imamo jako puno "gastarbajtera", danas je petak i sigurno su se neki od njih uputili kući na vikend - istaknuo je Vugrin.

Mjere samoizolacije provodit će se tako nad svim putnicima koji dolaze iz sljedećih zemalja: Njemačka, Francuska, Švicarska, Španjolska, Austrija, UK, Nizozemska i Švedska, te regija Bela krajina u Sloveniji, kao i Kina, Južna Koreja, Hong Kong, Japan, Singapur, Malezija i Iran. Vozači u prekograničnom prometu koji ulaze u Republiku Hrvatsku, osim vozača u tranzitu, a dolaze iz područja koja su zahvaćena koronavirusom, temeljem rješenja sanitarne inspekcije bit će upućeni u samoizolaciju 14 dana.

Vugrin je pojasnio kako će te nove mjere utjecati na građane koji se za vikend vraćaju u Hrvatsku, a kojih je puno u Varaždinskoj županiji.

- Oni će na granici dobiti rješenje o aktivnom zdravstvenom nadzoru od sanitarnih inspektora, što znači da će morati biti u 14-dnevnoj kućnoj samoizolaciji, dakle 14 dana neće smjeti napustiti svoju kuću. Oni koji su planirali u petak doći kući i vraćati se u nedjelju navečer, to sigurno neće biti u mogućnosti napraviti. Granična policija evidentira sva rješenja sanitarnog inspektora u svojoj bazi te će u nedjelju kontrolirati sve građane poštuju li rješenje o samoizolaciji - napomenuo je Vugrin.

Dodao je da opća bolnica Varaždin radi preventivne mjere radi, kako je rekao, osiguravanja dodatnih resursa.

- Ovih dana će se iz tog razloga kontaktirati osobe koje imaju planirane redovite kontrolne preglede kako bi se vidjelo je li moguće odgoditi te preglede. To je preventivna mjera, a kako bi zdravstveni sustav kompletno funkcionirao, upućujem apel obiteljskim liječnicima da što je moguće više smanje pritisak na Opću bolnicu Varaždin te da, po svojim mogućnostima, obrade pacijente u svojim ordinacijama. Tu, naravno, nije riječ o pacijentima s respiratornim bolestima, tu govorimo o redovitim pacijentima - rekao je Vugrin i još jednom ponovio da osobe s respiratornim simptomima koji su identični gripi ne ulaze u zdravstvene prostorije već da kontaktiraju svoje obiteljske liječnike koji će se zatim po potrebi konzultirati s epidemiolozima.

- Pozivam sve sugrađane na maksimalnu odgovornost i molim ih za razumijevanje, kako bismo situaciju kakva je sada što duže zadržali - napomenuo je Vugrin.

vugrin.jpg