FOTO Franjo Vrbanić: Šteta na jednom većem gospodarstvu premašuje iznos od tri proračuna općine

| 26.5.2022. u 11:24h | Objavljeno u Aktualno

- Tuča je naglo došla i bilo je veličina i teniske loptice i tuklo je dobrih 15 minuta. Osjetilo se kao da su bombe padale, to nije bila normalna tuča, a šteta je 100-postotna, nema nijednog stakla cijelog na stakleniku, a plastenici su svi izbušen. Niti ja niti moj otac ne pamti nešto ovako, a on je preko 70 godina star - rekao je Darko Mađarić, jedan od vlasnika staklenika i uzgajivača cvijeća na području Velikog Bukovca koji je najteže pogođen tijekom tuče koja je jučer pogodila Varaždinsku županiju.

Koliko je štete nastalo je slikovito opisao načelnik općine Veliki Bukovec, Franjo Vrbanić.

- Tih 15 minuta, ne znam kako to opisati, u životu se nisam gotovo ničega bojao, a jučer sam se bojao. Sreća u nesreći je da nemamo niti jednog stradalog stanovnika općine ili prolaznika jer moglo je biti mrtvih u tim staklenicima i plastenicima, ali srećom nisi bili unutra u vrijeme tuče. Šteta na samo jednom gospodarstvu premašuje kao tri proračuna općine, a imamo oko 10 ovakvih gospodarstava - objasnio je Franjo Vrbanić.

Odmah nakon što se dogodila ogromna šteta, ne pogođeno mjesto se odazvao i župan Anđelko Stričak koji je obećao da će županija napraviti sve što može da se gospodarstvenici i stanovnici što prije, koliko-toliko vrate u normalu.

- Bila je tuča kakvu ne pamte ni najstariji stanovnici Varaždinske županije. Pogođen je zapadni i sjeverni dio županije, a najžešće je bilo u Malom i Velikom Bukovcu. Već smo odmah nakon tuče obišli teren i pokrenuli neke aktivnosti. Građani su se već angažirali i pomogli jedni drugima, posuđivali crijep da prekriju malo krovove da se šteta ne udvostruči i da kiša nakon još poveća količinu štete. Kad pogledate sve te staklenike i plastenike, sreća je da u tom trenutku nije bilo nikoga jer bi danas govorili i o ozlijeđenima, a možda i mrtvima - istaknuo je Stričak.

Na teren je stigla ministrica poljoprivrede, Marija Vučković, koja je također objasnila da ovakve pojave su sigurno znak da se nešto nenormalno događa s našom klimom i da će se ovakvi događaji, u budućnosti, na žalost i dalje događati.

- Poljoprivrednici su uvijek među najpogođenijima usred prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda. Na žalost, mi smo ovih nekoliko godina smo stekli prilično iskustvo u saniranju takvih posljedica i obnavljanju proizvodnih kapaciteta naših poljoprivrednih gospodarstava. Žao mi je što se to dogodilo sjajnim gospodarstvenicima koji predstavljaju praktički pola hrvatske cvjećarske proizvodnje i mogu potvrditi u ime vlade RH i ministarstva da ćemo ova gospodarstva obnoviti putem posebne mjere ruralnog razvoja, a kao i do sada ćemo u suradnji sa županijom i JLS-ovima ćemo razmotriti i osigurati dodatne mehanizme pomoći. Ovakva tuča, nije desetljećima viđena i opet smo svjedoci da se nešto ozbiljno događa s našom klimom i postaje izvjesno da će se događati i dalje - rekla je ministrica Vučković.

Nisu samo gospodarstva nastradala, velike štete su nastale i na fasadama i krovištima velikog broja kuća diljem ovog kraja.