Franjo Lazar odstupio, nova predsjednica Hrvatskog sindikata radnika migranata je Ana Horvat

| 28.2.2022. u 07:58h | Objavljeno u Aktualno

Franjo Lazar je odstupio s dužnosti predsjednika Hrvatskog sindikata radnika migranata (HSRM) zbog privatnih obaveza, a nova predsjednica je Ana Horvat. Smjena garde dogodila se na redovnoj izvještajnoj skupštini HSRM-a koja se održala u subotu u Varaždinu gdje je ujedno i potpisana povelja o suradnji sa sindikatom radnika migranata iz Slovenije.

Uoči potpisivanja sporazuma, Lazar je još jednom komentirao situaciju zbog koje i postoji ovaj sindikat, a to je da se spriječi dvostruko oporezivanje radnika.

- Porezna uprava daje neka rješenja nezakonito. Postoje zakoni, a događa se da se u svim županijama različito tumači sporazum o dvostrukom oporezivanju. Mi smo dali naših devet prijedloga prije 30 dana Ministarstvu financija, gospodinu Mariću i nismo dobili odgovor, a dali smo prijedloge s kojima bi to lakše, bezbolnije riješili - kazao je Lazar.

Nedavno je Vlada Republike Hrvatske od 1. siječnja krenula s realizacijom mjere 'Biram Hrvatsku', financijskom mjerom u iznosu od 200.000 kuna čime se želi potaknuti hrvatske radnike na povratak u domovinu. Sam program je u siječnju polučio poražavajući rezultat od samo jednog korisnika, a Vlada je otpimistično najavila da bi do kraja godine mjeru moglu uzeti oko 4500 korisnika. Lazar je manje optimističan u toj procjeni.

- Neće privući ljude. Iznos od 200 tisuća kuna je zarada neto plaće koja se može dobiti u Austriji za 10 mjesesci - istaknuo je Lazar.

Nova predsjednica sindikata Ana Horvat je uoči potpisa povelje o suradnji sa Sindikatom delavcev migrantov Slovenije naglasila da je glavni razlog potpisivanja bilo to da se i u Sloveniji suočavaju sa istom problematikom, a da je kao sama radnik migrant koja je radila pet godina u Austriji također dobro upoznata s problematikom.

- Mi ćemo pristupiti potpisivanju sporazuma jer ih muči ista problematika kao i nas. Oni su neke dijelove toga uspjeli riješiti pa i dalje nastavljamo, ne odustajemo i radimo u smjeru što boljih uvjeta za naše ljude koji rade vani - rekla je Horvat.

Za razliku od hrvatskog sindikata, koji je osnovan prošle godine u travnju, Slovenski sindikat radnika migranata postoji još od 2016. godine, stoga su oni malo bolje upoznati s problematikom. Mario Fekonja, predsjednik Slovenskog sindikata radnika migranata bio je potpisnik sporazuma na skupštini protekle subote.

- Spoznajemo da imamo jako slične probleme. Ovim potpisom potvrđujemo da ćemo si međusobno pomagati. Znamo da je jedan od temeljnih postulata Europske unije slobodan protok radne snage i kapitala, a to financijske uprave Slovenije i Hrvatske nama ne omogućavaju. Prema onome što sam danas čuo, financijske uprave u Hrvatskoj, jednako kao i u Sloveniji, rade nezakonito i samovoljno - objasnio je Fekonja.

get_hi_media.jpeg