FOTO: Završena kompostana u Varaždinu, nabavljena i nova oprema za održavanje kanalizacije Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Završena kompostana u Varaždinu, nabavljena i nova oprema za održavanje kanalizacije

| 11.8.2020. u 16:35h | Objavljeno u Aktualno

Kod pročistača na Motičnjaku Varkom je danas predstavio novu opremu za održavanje sustava odvodnje te novouređenu kompostanu.

Kako je istaknuo direktor Varkoma Željko Bunić, pokazali su investicije koje Varkom napravio posljednjih mjeseci.

Zašto u Varaždinu nije bilo poplave?

- Upravo su te investicije dokaz zašto 25. srpnja, kad su zabilježene rekordne količine kiše, Varaždin nije bio poplavljen. Prvi je razlog tome kontinuirano ulaganje i održavanje sustava te kvalitetni i marljivi zaposlenici koji su, dok drugi spavaju, radili na tome. Drugi razlog je taj što je Varkom predvodnik među hrvatskim isporučiteljima usluga u vodnom sektoru što se tiče povlačenja europskih sredstava. Mi smo za aglomeracije Varaždin i Varaždinske Toplice povukli sveukupno 930 milijuna. Imamo sjajnu javnu nabavu, a to dokazuje i ova flota vozila vrijedan 13 milijuna kuna. Kao treće, Varkom je po mnogim stvarima ispred svog vremena glede zaštite okoliša, koja se u ovom sektoru najviše "vrti" oko toga što napraviti s otpadnim muljem. I dok mnogi moji kolege profesori i docenti rade različita savjetovanja, seminare i pišu knjige, Varkom je profesionalno riješio veliki izazov kako iz otpadnog mulja napraviti kompost koji se kasnije može upotrijebiti. Završili smo našu kompostanu, ukupne vrijednosti devet milijuna kuna, koja je na kraju postala jedna tvornica komposta - rekao je Bunić.

varkom_aglomeracija_oprema_kompostana_08.jpg

Zahvalio je i Hrvatskim vodama na njihovom doprinosu, naročito kod investicije završetka kompostane, u kojoj su Hrvatske vode sudjelovale s 80 posto sredstava.

- Sve ovo radimo kako bi naš sustav odvodnje bio siguran, ekonomičan i ekološki prihvatljiv, i takav će biti i u budućnosti - zaključio je Bunić.

Marijan Cesarec, tehnički direktor Varkoma, detaljnije je predstavio novouređenu kompostanu.

varkom_aglomeracija_oprema_kompostana_14.jpg

- Kompostana Varaždin izgrađena je uz uređaj za biološko pročišćavanje otpadnih voda, s prvenstvenim ciljem zbrinjavanja komunalnog mulja koji nastaje kao produkt pročišćavanja otpadnih voda. Komunalni mulj se u sklopu uređaja za pročišćavanje dehidrira do 20-22 posto suhe tvari i, kao takav, predstavlja vrstu otpada koji je potrebno zbrinuti sukladno regulativi koja se ne odnosi na vodno gospodarstvo, većč gospodarenje otpadom. Zbrinjavanje komunalnog mulja jedan je od značajnih problema, a u Hrvatskoj nijedno komunalno društvo nema do kraja riješeno zbrinjavanje komunalnog mulja. On se najčešće razvozi po još uvijek postojećim deponijama komunalnog otpada ili na neke druge načine. Čuli smo svi za ilegalno postupanje i razvoženje tog mulja po poljoprivrednim površinama. Mi smo taj problem riješili vlastitom inicijativom. Projekt smo započeli 2015. godine s projektnom dokumentacijom i građevinskom dozvolom. Kroz dvije godine realizirana je prva faza, uređene su kompostne gredice i započeo je postupak kompostiranja, no pokazala se i potreba proširenja i modernizacije. U sklopu te modernizacija izgrađena je i ova hala, čime smo prvenstveno htjeli smanjiti utjecaj kompostane na okoliš, odnsono širenje neugodnih mirisa kad se svježi mulj odlaže u skladište kompostane kako bi se prikupila dovoljna količina za punjenje kompostne gredice - rekao je Cesarec.

Pojasnio je i proces kompostiranja.

- Samo kompostiranje provodi se tako da se komunalni mulj miješa s mljevenom drvnom masom (sječkom) u omjeru 1:3, a postupak traje do 90 dana. Gotovi kompost se prosijava, a taj kompost je prema Pravilniku o kompostima deklariran kao kompost 3. klase, zbog činjenice da je porijeklom iz komunalnog mulja, iako bi prema kemijskim analizama mogao biti i više klase. Namijenjen je uzgoju i prihrani travnjaka, cvijeća, ukrasnog bilja i grmlja te za revitalizaciju tla na šumskim i parkovnim površinama, odnosno nije namijenjen za prihranu povrtlarskih kultura - dodao je Cesarec.

Kako je već pojašnjeno prošle godine na predstavljanju ovog projekta, kompost se pakira u vreće, a korisnici Varkomovih vodnih usluga na blagajni mogu dobiti vaučer i besplatno preuzeti određenu količinu komposta.

U izgradnju i opremanje cjelovitog sustava kompostiranja komunalnog mulja ukupno je uloženo 8,9 milijuna kuna, od čega iz programa Hrvatskih voda 2,7 milijuna, a 6,2 milijuna vlastito je ulaganje Varkoma.

Nova oprema

Ovom je prilikom predstavljena i nova oprema, nabavljena u sklopu projekata Aglomeracije Varaždin i Aglomeracije Varaždinske Toplice.

- Osim izgradnje cjevovoda i objekata u sklopu aglomeracije, financira se i nabava opreme za kasnije održavanje tog sustava, pa je tako za aglomeracije Varaždin i Varaždinske Toplice, koje su u postupku realizacije, nabavljena oprema ukupne bruto vrijednosti 13 milijuna kuna. Riječ je o vozilima i strojevima kao što su specijalno vozilo za održavanje i čišćenje cjevovoda, specijalno vozilo za prijevoz mulja, specijalno vozilo za septičke jame, kamera za snimanje, robot elektro-freza i dr. - dodao je Cesarec.

Na konferenciji za medije bio je i direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić.

varkom_aglomeracija_oprema_kompostana_10.jpg

- Ovo je dokaz da radovi u Varaždinu napreduju, ne samo u ove dvije cjeline sada završene, nego i na cjevovodima gdje je realizacija na oko 40 posto i to nam daje nadu da bi za dvije godine mogli imati završenu investiciju - istaknuo je D. Bunić.

Prisutni su bili i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok te gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

- Vrijednost ovog projekta je trostruka. Prije svega, ovo je jedini ovakav način zbrinjavanja komunalnog mulja u Hrvatskoj. Drugi gradovi imaju ogromnih poteškoća s time, primjerice kad je komunalni mulj iz Zagreba odvožen u Međimurje po poljima. Sada se to zbrinjava u Mađarskoj i Grad Zagreb to skupo plaća. Kod nas su vlastitom pameću, sposobnošću i kompetencijama direktor i zaposlenici Varkoma napravili model koji već sad dobro funkcionira. Dosta se građana javlja da besplatno prruzme taj kompost. Druga velika vrijednost je ta da smo preko europskih fondova dobili ova vozila. Prvi put imamo i ove robotske vodilice kojima ćemo moći snimati stanje u kanalizacijskim cijevima, a to je važno upravo zbog poplava koje se se dogadile u Zagrebu, a koje se kod nas neće dogoditi. Treća vrijednost je ta da smo pred građevinskom dozvolom za rekonstrukciju pročištača i da bi u sljedeće dvije godine on trebao biti rekonstruiran, što će onda konačno spasiti i osloboditi nas ovih neugodnih mirisa. Tome pridonosi i kompostana, jer dosad se sve radilo na otvorenom, a sad imamo i zatvorene prostore pa će se i manje osjećati taj smrad - rekao je Čehok.

varkom_aglomeracija_oprema_kompostana_11.jpg

- Čestitam i upravi i svim zaposlenicima Varkoma na ovoj vrlo vrijednoj kompostani, zahvaljujem i Hrvatskim vodama. Vidljiva je tu i razlika ako gledamo političku razinu, nekad je Varkom sam ulagao u kompostanu, danas su 80 posto dale Hrvatske vode, a vozila nabavlja Europska unija. Kao gradonačelnik mogu samo pohvaliti odličnu suradnju koju imamo s Hrvatskih vodama. Dakle, štedimo novac građana i ulažemo ga u nešto drugo, a iz europskih i državnih fondova nam dolaze sredstva za ovakve vrijedne investicije - zaključio je Čehok.