Varkomovim korisnicima besplatne vreće komposta dobivenog od otpadnog mulja Foto: Ivana Dreven

Varkomovim korisnicima besplatne vreće komposta dobivenog od otpadnog mulja

| 16.10.2019. u 12:27h | Objavljeno u Aktualno

Svi korisnici Varkomovih usluga odsad mogu besplatno dobiti kompost u vrećama. Riječ je o kompostu dobivenom od otpadnog mulja iz Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Varaždin, čime je, kako je istaknuo direktor Varkoma Željko Bunić, zaokružen sustav upravljanja otpadnim muljem iz pročistača.

varkom_kompost_3.jpg

- Koristeći prije svega znanje naših inženjera i našu dugu tradiciju, uspjeli smo otpadni mulj iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda svojim tehnološkim postupkom pretvoriti u kompost koji građani mogu koristiti, i to tako da ga mogu podići na njima prikladan način, a to je kompost stavljen u vreće, slično kao što se prodaje u trgovačkim centrima. Građani će kompost dobiti besplatno, i to tako da dođu na info-pult Varkoma u Ulici Ognjena Price, gdje će dobiti kupon, a nakon što naša službenica provjeri jesu li platili račune, moći će mjesečno podići do četiri vreće komposta - rekao je Bunić.

varkom_kompost_11.jpg

S obzirom na to da je riječ o kompostu dobivenom iz otpadnog mulja, miješanjem sa sječkom, on se ne može koristiti na zemljištu koje je namijenjeno za ugoj hrane, ali može se koristiti za sve druge namjene - na travnjacima, za uzgoj cvijeća i slično.

Kompost je pakiran u vreće od 30 litara, a kupon vrijedi za četiri vreće komposta III. klase, koje se, uz predočenje kupona, mogu podići na prostoru gdje je smješten uređaj za pročišćavanje, na Motičnjaku.

kupon_1.jpg

- Varkom je jedina tvrtka u Hrvatskoj koja radi na ovaj način i jedini koji ovako fabriciramo proizvod, odnosno da ga stavljamo u vreće kao javni isporučitelj. Da bismo do toga došli, 2013. se krenulo u dobivanje građevinske dozvole, nakon toga se objekt izgradio, krenulo se u probnu proizvodnju, a od 2016. do danas konstantno usvršavamo postupak. Postojali su razni tehnološki izazovi - kako napraviti suhu tvar, granulaciju, kako sve to staviti u vreće... Stvari su riješene i pred nama je gotov proizvod - napomenuo je Bunić.

Novi iskorak u Varkomovoj djelatnosti pohvalio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

- Ovo tehnološko rješenje nije bitno samo za Varkom, nego i za ostatak Hrvatske, jer danas u Hrvatskoj nitko na zakonit način ne zbrinjava otpadni mulj. Ovime smo uspjeli riješiti taj problem i tehnološki obraditi mulj. Građani će besplatno dobivati kompost koji mogu koristiti za travnjake, cvjetnjake, za sanaciju tla... Nadam se da će građani koristiti taj kompost - istaknuo je Čehok.

varkom_kompost_13.jpg

Osvrnuo se i na pitanje kompostiranja bio-otpada.

- Nažalost, 2013. godine kad se kompostiranje bio-otpada moglo prijaviti na europske fondove, bivša vlast to nije učinila pa mi još uvijek nemamo kompostanu za bio-otpad, ali i to će trebati napraviti. Mi samo zato sada prijavili sortirnicu, jer je za to otvoren fond. To samo pokazuje da Grad prati, zajedno s gradskim tvrtkama, ono što se tehnološki danas radi i što se može napraviti, a ovo će, uz sanaciju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, biti jedno tehnološko rješenje koje može izdržati test vremena - rekao je ovom prilikom Čehok.

varkom_kompost_14.jpg

varkom_kompost_7.jpg

varkom_kompost_20.jpg

kupon_2.jpg