FOTO Vinogradi "okupirani" beračima, održana i tradicionalna Županijska berba Foto: Varaždinska županija

FOTO Vinogradi "okupirani" beračima, održana i tradicionalna Županijska berba

VV | 1.9.2024. u 11:00h | Objavljeno u Aktualno

Veselo je bilo proteklog vikenda na brojnim bregima naše županije jer - počele su berbe! Zbog vremenskih uvjeta, berbe su ove godine uranile ,pa je tako s berbom grožđa već krenula i obitelj Furjan, čiji je Rose Tradition Blanc de Noirs Extra Brut jedini zlatom ocijenjeni hrvatski pjenušac na ovogodišnjem Decanteru.

457751686_910683994422430_7418473110709184583_n.jpg

Upravo je obitelj Furjan bila domaćin 6. Županijske berbe, kojom je i ove godine na simboličan način označen početak sezone berbi, kraj mukotrpnog rada u vinogradima, ali i početak podrumarenja. "Oboružani“ kantama, škarama i putama, među trsove tako su se uputili župan Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec, načelnik Općine Vinica Branimir Štimec, načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ. 

457791700_910683811089115_5383400308094117492_n.jpg

- Županijskom berbom želimo očuvati stare običaje, a istovremeno označavamo početak sezone berbi u Varaždinskoj županiji. Ponosni smo na naše vinogradare koji cijelu godinu mukotrpno rade. Svi znamo da vinograd ne treba gazdu, nego slugu i zato vjerujemo da će se sav trud isplatiti i da će svi imati jako dobru berbu – rekla je zamjenica župana Zagorec i dodala kako je tradicija vinogradarstva u našoj županiji duga stoljećima, a godišnje se proizvede oko 1200 tona grožđa i blizu 8000 hektolitara vina.

 - Ono što valja istaknuti da su naša vina sve kvalitetnija, a tome govori i podatak da smo u posljednjih pet godina na najprestižnijem svjetskom vinskom natjecanju Decanteru osvojili ukupno 172 medalje. Po njima smo druga najuspješnija hrvatska županija, iza Istarske- podsjetila je.

457096464_910684111089085_2065370447046860332_n.jpg

Tomislav Furjan istaknuo je kako je ovo najranija berba koju pamti u zadnjih 10 godina.

- Svako jutro krećemo brati već u šest sati, odnosno kad nam svjetlo to dopusti i beremo maksimalno do 10 sati, tada selimo u podrum gdje je oko 12 stupnjeva i gdje u savršenim uvjetima na niskim temperaturama imamo kompletnu obradu. Zadovoljni smo količinama onoga što je ostalo, jer jedan dio odnio je rani mraz, a jedan dio tuča – rekao je.

457226372_910683814422448_3747249734258603501_n.jpg