FOTO Večeras otvorenje Pelješkog mosta, na svečanosti i župan Anđelko Stričak Foto: Facebook Anđelko Stričak

FOTO Večeras otvorenje Pelješkog mosta, na svečanosti i župan Anđelko Stričak

VV | 26.7.2022. u 09:50h | Objavljeno u Aktualno

Danas se otvara Pelješki most, a na svečanosti na kojoj će biti cijeli državni vrh, na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Zoranom Milanovićem, te još 500-ak uzvanika večeras će biti i varaždinski župan Anđelko Stričak.

- Otvorenje Pelješkog mosta povijesni je dan za Hrvatsku jer njime je po prvi puta kopneni dio Hrvatske spojen za krajnjim jugom. Most izgleda prelijepo i teško je odlučiti je li ljepši danju, odnosno noću s dekorativnom rasvjetom. Vjerujem da je većina građana upoznata kako je na početku ovog mandata Vlada, na čelu s Andrejom Plenkovićem postavila četiri jasna cilja, otvorenje Pelješkog mosta, ulazak u eurozonu i Schengenski prostor te nabavka borbenih zrakoplova. Smatram da upravo ostvarenjem ta četiri cilja naša domovina će biti daleko snažnija i otpornija na izozove današnjice. Čestitke premijeru, ministirima i svima koji su pridonijeli ostvarenju ovog strateškog projekta, a ono što me posebno veseli je to što su njime među prvima prošli naši varaždinski branitelji, Nenad Kamenar, Božidar Sambolec, Miljenko Varga i Krasnodar Špoljarić, koji su se uputili pješke na put dugačak više od 1100 kilometara od Vukovara do Pelješkog mosta, na čemu im čestitam - rekao je župan Stričak.

- FOTO Varaždinski branitelji stigli nadomak Pelješkog mosta, dočekao ih župan Stričak

Program otvorenja započeo je jutros izvođenjem budnice i utrkom, nakon čega slijede natupi kulturno-umjetničkih društva. Od 10 sati Pelješki most bit će otvoren za sve građane i posjetitelje koji žele prošetati do prvog pilona.

Središnja svečanost otvorenja započinje u 20.15 sati na odmorištu Komarna. U programu će, kako je najavljeno, nastupiti Dubrovački simfonijski orkestar, Dubrovački trombunjeri, Lado, Linđo, plesne skupine, kulturno-umjetnička društava te pjevači, a bit će i vatromet tijekom kojeg će mostom proći i dva automobila hrvatske proizvodnje – Rimčeva Nevera te automobil koji “gradi” proslavljeni automobilistički as Niko Pulić. Redovan promet Pelješkim mostom krenut će u ponoć.

Pelješki most najveći je hrvatski infrastrukturni projekt financiran iz EU-ovih fondova s bespovratnih 357 milijuna eura (85 posto troškova), a na njemu su radile i varaždinske tvrtke.

>> Pelješki most, koji je noćas spojen, dovršava i varaždinska tvrtka, najveći partner kineskim graditeljima iz RH

>> VIDEO Građevinari Colasa Hrvatska asfaltirali Pelješki most

>> USPJEH KOTONTEKSA Novi načini gradnje doprinijeli spajanju Hrvatske

Most je dug 2404 metara i prelazi preko morskog tjesnaca širine 2140 metara.

Kako izgleda Pelješki most kojim je poluotok Pelješac spojen s kopnom, čime je Hrvatska napokon u kontinuitetu povezana sa svojim krajnjim jugom - pogledajte u fotogaleriji.

 

Galerija slika