FOTO Varaždinska županija kupila dvorac Bela 1, župan vijećnike poveo u obilazak Foto: Varaždinska županija

FOTO Varaždinska županija kupila dvorac Bela 1, župan vijećnike poveo u obilazak

Varaždinske vijesti | 26.3.2024. u 19:53h | Objavljeno u Aktualno

U Županijskoj palači u Varaždinu potpisan je ugovor o kupoprodaji dvorca Bela 1 između Varaždinske županije i Danice Stipan Tomić te Vladimira Tomića, dosadašnjih vlasnika Dvorca.

Ugovor je s dosadašnjim vlasnicima dvorca potpisao župan Anđelko Stričak, a potpisivanju su nazočili i zamjenica župana Silvija Zagorec, gradonačelnik Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač te Renata Skoko, pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana.

Dvorac_Bela_1_26032024_3.jpg

Nakon potpisivanja ugovora, župan je zajedno sa županijskim vijećnicima, pročelnicima te predstavnicima mnogobrojnih udruga obišao dvorac Bela 1 i pripadajuće imanje.

Župan Stričak je istaknuo kako je za kupnju dvorca Bela 1 dobivena jednoglasna podrška vijećnika na prošloj sjednici Županijske skupštine.

>> Vijećnici nemaju ništa protiv: Županija kupuje dvorac Belu I za 330.000 eura

Dvorac_Bela_1_26032024_4.jpg

- Dvorac je u prilično derutnom stanju, zahtijeva hitnu intervenciju i naravno da ga kao Županija želimo sačuvati i očuvati za buduće naraštaje. Ali osim tog očuvanja, bitno je naglasiti da nam je cilj da cijela ova dolina vitezova dobije na važnosti, da bude prepoznatljiva, da posjetitelji dođu i obiđu ovaj kraj. Znači cijelo ovo područje od novomarofskog Presečna, Krušljevca, Beletinca, Podevčeva, Bele Završja, Filipića, Seljanca, Margečana, nema jednu jedinu društvenu infrastrukturu. Vjerujemo da će ovo biti korak prema tome, da se cijeloj toj dolini da na važnosti odnosno prepoznatljivosti - rekao je župan Stričak.

>> Županija osniva muzej dio kojeg bi bio i dvorac Bela I kojeg želi kupiti za 330.000 eura

Dvorac_Bela_1_26032024_15.jpg

- Varaždinska županija trenutačno obnavlja dvorac Opeku, projektiramo energetsku obnovu dvorca Šaulovec, projektiramo obnovu jedine jahaone iz vremena Austrougarske u Varaždinu, projektiramo dogradnju palače Erdődy gdje se nalazi Glazbena škola u Varaždinu. Tim lokalitetima želimo kroz kojih četiri godine dati jednu novu vizuru, a samim time važnost Varaždinskoj županiji. Uz zaštitu tih možemo reći kulturnih lokaliteta, projektiramo istovremeno i izgradnju ostalih prezentacijskih centara za one lokalitete koji su nam važni, od Gaveznice, špilje Vindije, te muzeja Tri rijeke - dodao je župan.

Dvorac_Bela_1_26032024_7.jpg

Gradonačelnik Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač je naglasio kako se po zakonu, uvijek kad se ovakvi objekti prodaju, ako su u privatnom vlasništvu, moraju ponuditi lokalnoj ili regionalnoj samoupravi.

Dvorac_Bela_1_26032024_16.jpg

- S obzirom na to da je ipak regionalna samouprava jača i financijski, ali ima i veći značaj, u razgovoru sa županom Stričakom, zaključili smo da ćemo se mi odreći prava prvokupa u korist Varaždinske županije. Ovaj dvorac treba značajna ulaganja. Trebaju se uložiti značajna financijska sredstva da bi se uopće obnovio ovaj prostor i da bi mu se u budućnosti dao jedan sadržaj. Čestitam županu na hrabrosti i odlučnosti da županija kupi ovaj objekt. To je dugoročan projekat. Očekujemo i sredstva europskih sredstava, ali i Ministarstva kulture. Čitav ovaj krajolik ima posebnu vrijednost. Ne samo ovaj dvorac Bela I nego i dvorac Bela II te Pusta Bela, najstariji dvorac. Ovdje imamo izvor, Belski dol, tu se u blizini nalazi Čevo, nalazi se Ham Pokojec, ovdje se naziru su obronci Ivanščice i čitavi ovaj kraj je od posebnog značaja te je pogodan za razvoj kulturnog turizma. Siguran sam da će obnova dvorca dati novi zamah razvoju ovog kraja te se nadam da će ovdje i mnogi privatni najmodavci prepoznati potencijal i kreirati, stvarati, otvarati kučice s pričom koje će se moći iznajmljivati. Vjerujem da je ovo početak jedne dugoročne i lijepe priče koja ima itekako svoj smisao - naglasio je Jenkač.

Dvorac_Bela_1_26032024_12.jpg

Danica Stipan Tomić, dosadašnja vlasnica rekla je kako su joj emocije podijeljene.

- S jedne strane rastajem se od nečeg toliko prekrasnog i nešto što sam voljela. A s druge strane sam sretna jer je dobio vlasnika koji će znati voditi brigu o tome i dalje ulagati. To je za ovaj kraj izuzetno bitno, da ti dvorci dobiju svoj turistički značaj, odnosno svoj nacionalni značaj. Čestitam županu koji je prepoznao vrijednost ove kulturne baštine - rekla je Stipan Tomić.

>> Pogledajte kadrove dragulja belske doline i turizma

Nazočnima su se obratili i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ivanca Zdenko Đuras, pohvalivši investiranje Varaždinske županije u sanaciju ovakvih dvoraca, te Zdravko Maltar, bivši gradonačelnik Grada Novog Marofa koji je prisutne upoznao s poviješću samog dvorca.

Više fotografija pogledajte u nastavku: