FOTO U III. OŠ Varaždin svečano obilježen početak nove školske godine Foto: Krešimir Đurić

FOTO U III. OŠ Varaždin svečano obilježen početak nove školske godine

VV | 5.9.2022. u 13:00h | Objavljeno u Aktualno

- Svaki početak je težak, ali ne trebate se bojati jer će roditelji i njihovi učitelji i učiteljice omogućiti da se u školi osjećaju što ugodnije. Danas smo podijelili reflektirajuće prsluke i apeliram na vozače da obrate pažnju za naše prvašice - rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj u III. OŠ Varaždin, gdje je svečano obilježen početak nove školske godine.

U varaždinskim osnovnim školama u novoj školskoj godini je ukupno je 3527 učenika. Najviše ih je u u VI. OŠ Varaždin, ukupno 765, a u prve razrede u novoj školskoj godini krenulo je 398 prvašića, pet manje nego lani.

DSC_7520.jpg

Grad Varaždin je za novu školsku godinu osigurao sredstva u iznosu od 1,5 milijuna kuna za druge obrazovne materijale za učenike osnovnih škola s prebivalištem na području grada Varaždina, dok je trošak nabave udžbenika snosilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Uz Građanski odgoj kao novi predmet u varaždinskim osnovnim školama, u Gradu Varaždinu kažu kako u svim osnovnim školama Grada Varaždina kreće provedba projekta "Čarobna osmica – pravilnim hranjenjem za zdravi život“. Projekt je verificiran od stane Ministarstva znanosti i obrazovanja, a odvijat će se uz potporu Grada Varaždina kojemu je primarni cilj omogućiti stjecanje pravilnih prehrambenih navika kao ulogu za zdraviju i sretniju budućnost. Projekt će provoditi nutricionisti Anita Car i Davor Hostić. U svim školama bit će podijeljeni letci o navedenom projektu te će biti održane edukacije osoblja. Vrijednost osiguranih sredstava u proračunu je 69.000 kuna.

DSC_7460.jpg

Također, u novoj školskoj godini nastavlja se s provedbom projekta "ŠkolSka PrehranA za Sve – SPAS VI“ i u školskoj godini 2022./2023. za učenike koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva, Projektom se osigurava sufinanciranje školske prehrane za 766 učenika u sedam osnovnih škola Grada Varaždina, Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar i Katoličkoj osnovnoj školi Svete Uršule. Vrijednost projekta iznosi 984.005,14 kuna osiguranih iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, a dodatna sredstva za financiranje punog iznosa školskog obroka osigurat će Grad Varaždin iz vlastitih sredstava u iznosu do 190.000,00 kuna za vrijeme trajanja školske godine 2022./2023.

U školskoj godini 2022./2023. predviđeno je osiguravanje ukupno 75 pomoćnika u nastavi, odnosno stručnih komunikacijskih posrednika koji će pružati podršku za 93 učenika s teškoćama u razvoju. Projektom "PONOS III - POmoćnika u Nastavi - OSigurajmo učenicima s teškoćama u razvoju III“ osigurava se rad 65 pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika koji će pružati podršku za 72 učenika s teškoćama u razvoju u sedam osnovnih škola Grada Varaždina, Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar i Katoličkoj osnovnoj školi Svete Uršule. Vrijednost projekta iznosi 2.944.617,00 kuna, od čega je 85% sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda.

DSC_7498.jpg

- Također, projektom Optimum, kojeg je prijavilo Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina u partnerstvu s Gradom Varaždinom i Centrom Tomislav Špoljar, uključit će se 10 pomoćnika u nastavi koji će pružati podršku za 21 učenika u Centru Tomislav Špoljar. Vrijednost projekta iznosi 500.157,23 kune od čega je 100 % sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda - rekao je Bosilj koji je dodao kako se nastavlja provoditi projekt "Psiholozi u osnovnim školama", kojim se financira zapošljavanje psihologa u školama koje ih još nemaju.

- Najnovije procjene ukazuju da na globalnoj razini gotovo svaki sedmi adolescent u dobi od 10 do 19 godina ima dijagnosticiran mentalni poremećaj - rekao je Bosilj i dodao kako su tijekom ljeta provedena investicijska i kapitalna ulaganja na objektima varaždinskih osnovnih škola, a najavljena je dogradnja III. i VII. OŠ Varaždin.

- U III. OŠ izrađuje se projektna dokumentacija za rekonstrukciju i dogradnju škole, kao i u VII. OŠ Varaždin - rekao je Bosilj.

Galerija slika