FOTO Svjetski dan učitelja: Zahvala za 40 i više godina pažnje i ljubavi prema učenicima Foto: Varaždinska županija

FOTO Svjetski dan učitelja: Zahvala za 40 i više godina pažnje i ljubavi prema učenicima

Varaždinske vijesti | 4.10.2023. u 08:15h | Objavljeno u Aktualno

Uz Svjetski dan učitelja nagrađeni umirovljeni djelatnici škola i dječjih vrtića s područja Varaždinske županije

- Smatram da sam odabrala zanimanje svog života jer učitelji i nastavnici mogu mijenjati svijet. Mi smo ti, koji uz roditelje, učenike pripremamo za život, što često i nije lako, ali svoj posao ne bih mijenjala – rekla je Ljerka Klarić, nastavnica savjetnica poljoprivredne skupine predmeta iz Srednje škole "Arboretum Opeka" iz Marčana, a koja je nakon 41 godine radnog staža otišla u mirovinu.

S njom se složila i pedagoginja u Drugoj osnovnoj školi Varaždin Pavica Kocijan koja je također nakon 41 godine radnog staža otišla u zasluženu mirovinu.

- Suradnja s djecom, roditeljima i učiteljima ostat će mi u najljepšem sjećanju. Posao pedagoga, posebice kad radite u školi s velikim brojem učenika je izazovan, ponekad i težak, ali kada volite taj svoj posao, onda vam ništa nije teško – izjavila je Pavica Kocijan.

One su jučer 3. listopada, zajedno s još 61 djelatnikom osnovnih i srednjih škola, kao i dječjih vrtića koji su otišli u mirovinu u školskoj godini 2022./23., primile zahvalnice Varaždinske županije za dugogodišnji rad, predanost te doprinos odgoju i obrazovanju uz Svjetski dan učitelja, koji se obilježava 5. listopada.

Uz župana Anđelka Stričaka, zahvalnice sada već bivšim djelatnicima škola i vrtića uručio je i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

Ucitelji_umirovljenici_03102023_3.jpg

- Iz obrazovnog sustava u školskoj godini 2022./23. izašlo je 63 djelatnika. Riječ je o učiteljima, nastavnicima, profesorima, suradnicima u nastavi, nenastavnom osoblju i djelatnicima dječjih vrtića. Od 63 umirovljenih djelatnika, njih čak 40 ima više od 40 godina radnog staža, a imamo i dvije rekorderke s više od 45 godina radnog staža. Kad govorimo o tom stažu, tada govorimo o 40 i više godina pažnje, ljubavi prema našim najmlađim sugrađanima, prema našim učenicima, a sve s ciljem da jednog dana izrastu u osobe na ponos svog kraja, a time i na ponos Varaždinske županije. Osim što su strpljivo svoje znanje prenosili na učenike, istovremeno su morali puno ulagati u sebe, u stjecanje novih znanja i vještina. Jer kada su oni došli na tržište rada, krajem 70-ih njihovo osnovno sredstvo za rad bili su kreda i ploča, a posljednjih godina nastavu su morali održavati i putem online platformi. To samo govori kojom dinamikom se odgojno-obrazovni sustav trebao prilagođavati novim izazovima – rekao je, između ostalog, župan Stričak.

Ucitelji_umirovljenici_03102023_5.jpg

U osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Varaždinska županija sveukupno radi više od 2900 djelatnika, od kojih je oko 2300 učitelja, nastavnika i profesora, te oko 700 nenastavnog osoblja.

Ucitelji_umirovljenici_03102023_6.jpg

Svojim glazbenim izvedbama i recitacijama program su uveličali učenici Glazbene škole u Varaždinu, Prve gimnazije Varaždin i Elektrostrojarske škole Varaždin.

Više fotografija pogledajte u fotogaleriji u nastavku: