FOTO Svečano otvorena novouređena Supilova ulica; a sljedeće godine u proračunu i podvožnjak

MGA | 19.7.2024. u 11:00h | Objavljeno u Aktualno

Nakon višemjesečnih radova, danas je u promet puštena novoobnovljena Ulica Frana Supila u središtu Varaždina te je gradonačelnik Neven Bosilj sa suradnicima održao konferenciju za medije na križanju Supilove i Kozarčeve ulice.

- Supilovu smo obnovili u sklopu održavanja gradskih ulica i prometnica i to po modelu kojeg smo počeli koristiti prošle godine na način da svi operateri obave svoj dio posla. Tako je prvi ušao Termoplin pa Varkom, koji su obnovili kompletnu infrastrukturu, te je na kraju ušao naš ugovoreni izvođač PZC i kompletno obnovio prometnicu u dužini oko 520 metara, od Zagrebačke do Kućanske rampe. Investicija je vrijedna oko 400.000 eura. Prometnica je jutros puštena u promet i time je ova žila kucavica grada privedena svrsi - rekao je Bosilj dodajući da je prometnica obnovljena prema svim pravilima struke te su biciklističke staze podignute na pločnik. Na taj je način povećana sigurnost biciklista jer je riječ o vrlo prometnoj ulici po kojoj voze i kamioni, a ujedno se time potiče zelena agenda i veće korištenje bicikala u gradu.

Voditeljica Odsjeka za izgradnju i održavanje objekata i komunalne infrastrukture Grada Varaždina Martina Cesar - Kelemen napomenula je da su radovi bili nešto produljeni jer su se izvodili u blizini pruge pa je bilo potrebno dobiti i potrebna odobrenja na glavni projekt od Hrvatskih željeznica. Direktor Varkoma Bruno Ister kaže da je Supilova bila jedna od problematičnijih ulica u gradu što se tiče kvarova i gubitaka u vodoopskrbi tako da će sanacija ulice utjecati i na smanjenje gubitaka. Investicija Varkoma na tom je dijelu ulice iznosila 80.000 eura.

Gradonačelnik Bosilj također je napomenuo da su radovi na Supilovoj zasad obuhvatili samo dio prometnice do Kućanske rampe jer slijedi projekt podvožnjaka Wissertova-Supilova s dva rotora; ispred Kućanske rampe i Željezničkog kolodvora, u sklopu čega će se obnoviti i ostatak Supilove ulice.

- Projektiranje projekta podvožnjaka je u završnoj fazi. Rok za ishođenje građevinske dozvole je 15. listopada i nakon toga projekt ide u proračun za sljedeću godinu. Time će se riješiti i ovaj stoljetni prometni problem grada i odvojenost središta od dijela grada koji gravitira prema Kućanu - napomenuo je Bosilj.

Dodao je da se do Špancirfesta planira dovršiti prva faza radova u Vrazovoj ulici, gdje su radovi kompleksni jer je u njih, pored Termoplina i Varkoma, uključen i HEP. Ister je napomenuo da je obnova te ulice kompleksna što se tiče vodoopskrbe jer se nekad na Vodotornju koristio vodospremnik, koji više nije u funkciji, ali je ostala ta trasa i stoga su radovi na vodoopskrbi složeni.

DSC_5582.jpg

DSC_5554.jpg

DSC_5558.jpg

DSC_5568.jpg