FOTO Svečano otvoren dječji vrtić u Hrašćici, a u pripremi i dogradnja dva objekta s 250 novih mjesta

VV | 16.9.2024. u 13:16h | Objavljeno u Aktualno

Prigodnom svečanošću danas je otvoren novosagrađeni Dječji vrtić u varaždinskom prigradskom naselju Hrašćica. Otvorenju vrtića nazočili su gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih Vesna Šerepac, pročelnica Danijela Vusić, članovi Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Varaždin, djelatnici vrtića, građani Hrašćice i drugi.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin Helena Vidović se na početku kratke svečanosti zahvalila Gradu Varaždinu, Ministarstvu gospodarstva i izvođačima radova na izgradnji ovog devetog objekta u sastavu Dječjeg vrtića Varaždin.

- Otvorenje svake nove skupine, novog objekta, ja značajan pomak za nas i naše mlade sugrađane. Projektom je bilo predviđeno dvije jaslične i dvije vrtićke skupine. Međutim potrebe naših sugrađana su ipak bile za pojačanim smještajnim najmlađih dobnih skupina pa smo se priklonili potrebama – objasnila je ravnateljica i objasnila kako su upisane 3 jaslične skupine i jedna mješovita, ukupno 62 djece.

Gradonačelnik Neven Bosilj sagledao je širi značaj otvorenja vrtića u Hrašćici.

- Ovo je deveti objekt u sastavu Dječjeg vrtića Varaždin, otvoren u naselju Hrašćica koje je do sada bilo zapostavljano. Ovdje niču nove zgrade i kuće, dolaze obitelji s djecom i mi izgradnjom ovog vrtića rješavamo dio nedovoljnih smještajnih kapaciteta za djecu. Zbog toga smo pripremili aplikaciju za dogradnju još dva vrtića, objekata u Gortanovoj s 8 i vrtića Dravskoj ulici s 5 grupa. Tako bi dobili mjesta za još 250 mališana čime bi nestale liste čekanja – rekao je Bosilj dodavši da Grad Varaždin sufinancira i dadilje kod kojih je smješteno stotinjak djece. Gradonačelnik je govorio i o velikim nadstandardima u brizi za djecu, spomenuo je 25 pomoćnika u vrtićima što nema ni jedan veći gradu u Hrvatskoj, uvedeni su i kineziolozi. Jako puno ulažemo u predškolski odgoj, nadam se da će nas i država i ministarstvo i dalje pratiti pa ćemo na sljedećem natječaju dobiti sredstva za proširenje vrtića, naveo je gradonačelnik Bosilj.

Ravnateljica Vesna Šerepac zahvalila je gradonačelniku Varaždina koji su kroz mogućnost apliciranja na sredstva Plana oporavka i otpornosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih dobili bespovratno 650 tisuća eura.

- Kroz javni poziv Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih i dalje je otvoreno za aplikaciju i sufinanciranje budućih objekata koje je naveo gradonačelnik te se nadam da će u tome i uspjeti – istaknula je Vesna Šerepac zahvalivši se svima koji na ovaj način sustavno podižu kvalitetu odgojno-obrazovnog rada.

Uz europska sredstva od 650 tisuća eura, do ukupnog iznosa od 1,42 milijuna eura uključivo PDV izdvojena su sredstva iz proračuna Grada Varaždina. Tim sredstvima uređen je i okoliš vrtića te nabavljena je potrebna oprema. Gradonačelnik se posebno zahvalio izvođačima radova, tvrtki Kontura koja je završila radove prije roka.

U svom govoru gradonačelnik je najavio za četvrtak i potpisivanje kolektivnog ugovora za djelatnike Dječjeg vrtića Varaždin s važenjem od 1. rujna po kojem se diže osnovica na 947 eura, a koeficijenti se izjednačavaju s učiteljicama i učiteljima u osnovnim školama čime se značajno povećavaju plaće.

Na kraju svečanosti puštanjem balona u zrak vrtić su otvorili mališani Mateo i Zrinka u pratnji odgajateljice Tamare.