FOTO Rekordi u turizmu: "Cilj nam je da Varaždinska županija postane cjelogodišnja destinacija"

| 26.7.2022. u 12:30h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija ostvarila je rekordne turističke rezultate u prvih šest mjeseci ove godine. Ostvareno je ukupno 78.060 noćenja, čime je nadmašen i predpandemijska 2019. godina.

Istaknula je to zamjenica župana Silvija Zagorec na današnjoj konferenciji za medije u Adrenalinskom parku Vručina u Vinogradima Ludbreškim. Turističke rezultate predstavila je zajedno s direktorom Turističke zajednice Varaždinske županije Goranom Mališem.

Atraktivni sadržaji

- U našoj je županiji u prvoj polovici godine ostvaren najveći broj noćenja ikada tj. ostvarili smo 2% više noćenja u odnosu na referentnu 2019. godinu. Čestitam svim našim turističkim djelatnicima, svima koji rade u hotelima, kućama za odmor, restoranima, OPG-ima, u ugostiteljstvu, turističkim zajednicama i drugim objektima. Svi znamo da se kontinentalni turizam veže za sadržaje, kvalitetu i vrstu usluge. Upravo takav turizam njegujemo u Varaždinskoj županiji, a cilj nam je jačati autohtonu ponudu s novim sadržajima, uz očuvanje lokalnog identiteta, običaja i tradicije - naglasila je dožupanica istaknuvši i županijske godišnje bespovratne potpore u turizmu.

- Putem njih smo poticali otvaranje novih smještajnih objekata, ulaganja u postojeće te smo uveli dvije nove mjere; razvoj turističkih atrakcija i poticanje dopunske djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima. Ove je godine izdvojeno rekordnih 1,3 mil. kuna, a u posljednje je četiri godine za turizam izdvojeno ukupno 4 mil. kuna - naglasila je zamjenica Zagorec.

Direktor TZ-a Varaždinske županije Goran Mališ iznio je podatke iz sustava e-visitor.

- U prvih šest mjeseci ostvareno je ukupno 33.471 turističkih dolazaka i 78.060 noćenja, od čega se gotovo 60% odnosi na domaće turiste. Od stranaca najviše su noćenja ostvarili gosti iz Njemačke, Poljske, Slovenije, Austrije, Slovačke, zatim iz BiH, Italije, Češke i Indije - iznio je Mališ te naglasio da se prosječna duljina boravka gostiju produžila na 2,3 dana, dok je ranije bila ispod 2 dana.

Dobili 1,85 mil. 
kuna za projekte

- Sve turističke zajednica na području županije bilježe porast noćenja. U kućama za odmor je u prvih šest mjeseci ostvareno 6% ukupnih noćenja u županiji. Naš cilj je da brojnim sadržajima i turističkim manifestacijama proširimo sezonu na listopad i studeni - rekao je direktor županijskog TZ-a.

Ove je godine turizam Varaždinske županije dobio i rekordna sredstva iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

- TZ-u Varaždinske županije odobreno je ukupno 1,2 mil. kuna za šest projekata među kojima su suorganizacija top događanja Varaždinske županije, Županija s pričom i razvoj konjičkog turizma. Uz to je za projekte lokalnih turističkih zajednica odobreno 650.000 kuna. Tako da je to zajedno ukupno 1,85 mil. kuna - naveo je Mališ.

Na konferenciji za novinare prisustvovali su i Andreja Horvat iz Turističke zajednice područja Centar svijeta, domaćini Aleksandra i Bojan Vručina iz Adrenalinskog parka Vručina, kao i Mario Funtek, vlasnik Vinarije De Mar.

Konferencija je održana u Adrenalinskom parku Vručina, na području Ludbrega, koji je primjer atraktivnih sadržaja koji se nudi u Varaždinskoj županiji, a čiji je razvoj također poduprt sredstvima Županije za turizam.

- Ludbreško područje je vrlo raznoliko, a drago nam je što iz Ludbreškog vinogorja dolazi prvo vino nagrađeno zlatnom medaljom na izložbi Decanter, iz Vinarije De Mar. Uspjesi naših vinara, proizvođača Varaždinskog bučinog ulja i svih drugih dodatno promiču Varaždinsku županiju, našu eno i gastro ponudu, a to je, uz sve veći broj iznimnih kuća za odmor, dodatno pridonijelo ostvarenom rekordnom broju noćenja. Pohvaljujemo i rad Turističke zajednice. Upravo ovdje su prepoznali važnost udruživanja turističkih zajednica te prvi osnovali Turističku zajednicu područja Centar svijeta, nakon čega su osnovane još dvije udružene turističke zajednice, Sjever Zagorja i Varaždinski bregi. To je odličan put za daljnji razvoj turističke ponude, što je zajednički cilj, gostima pružiti razlog više za duži i sadržajniji boravak na destinaciji. Istovremeno time našim OPG-ovima omogućujemo dodatan izvor prihoda, čime se doprinosi razvoju ruralnog prostora, kao i očuvanju tradicije i baštine. Krajnji cilj nam je da Varaždinska županija postane cjelogodišnja destinacija. Potencijala imamo, a na nama je da kroz taj potencijal svima stvorimo dodanu vrijednost – rekla je Silvija Zagorec.