FOTO Rekordi u turizmu: "Cilj nam je da Varaždinska županija postane cjelogodišnja destinacija"

| 26.7.2022. u 12:30h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija ostvarila je rekordne turističke rezultate u prvih šest mjeseci ove godine. Ostvareno je ukupno 78.060 noćenja, čime je nadmašen i predpandemijska 2019. godina.

Istaknula je to zamjenica župana Silvija Zagorec na današnjoj konferenciji za medije u Adrenalinskom parku Vručina u Vinogradima Ludbreškim. Turističke rezultate predstavila je zajedno s direktorom Turističke zajednice Varaždinske županije Goranom Mališem.

Atraktivni sadržaji

- U našoj je županiji u prvoj polovici godine ostvaren najveći broj noćenja ikada tj. ostvarili smo 2% više noćenja u odnosu na referentnu 2019. godinu. Čestitam svim našim turističkim djelatnicima, svima koji rade u hotelima, kućama za odmor, restoranima, OPG-ima, u ugostiteljstvu, turističkim zajednicama i drugim objektima. Svi znamo da se kontinentalni turizam veže za sadržaje, kvalitetu i vrstu usluge. Upravo takav turizam njegujemo u Varaždinskoj županiji, a cilj nam je jačati autohtonu ponudu s novim sadržajima, uz očuvanje lokalnog identiteta, običaja i tradicije - naglasila je dožupanica istaknuvši i županijske godišnje bespovratne potpore u turizmu.

- Putem njih smo poticali otvaranje novih smještajnih objekata, ulaganja u postojeće te smo uveli dvije nove mjere; razvoj turističkih atrakcija i poticanje dopunske djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima. Ove je godine izdvojeno rekordnih 1,3 mil. kuna, a u posljednje je četiri godine za turizam izdvojeno ukupno 4 mil. kuna - naglasila je zamjenica Zagorec.

Direktor TZ-a Varaždinske županije Goran Mališ iznio je podatke iz sustava e-visitor.

- U prvih šest mjeseci ostvareno je ukupno 33.471 turističkih dolazaka i 78.060 noćenja, od čega se gotovo 60% odnosi na domaće turiste. Od stranaca najviše su noćenja ostvarili gosti iz Njemačke, Poljske, Slovenije, Austrije, Slovačke, zatim iz BiH, Italije, Češke i Indije - iznio je Mališ te naglasio da se prosječna duljina boravka gostiju produžila na 2,3 dana, dok je ranije bila ispod 2 dana.

Dobili 1,85 mil. 
kuna za projekte

- Sve turističke zajednica na području županije bilježe porast noćenja. U kućama za odmor je u prvih šest mjeseci ostvareno 6% ukupnih noćenja u županiji. Naš cilj je da brojnim sadržajima i turističkim manifestacijama proširimo sezonu na listopad i studeni - rekao je direktor županijskog TZ-a.

Ove je godine turizam Varaždinske županije dobio i rekordna sredstva iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

- TZ-u Varaždinske županije odobreno je ukupno 1,2 mil. kuna za šest projekata među kojima su suorganizacija top događanja Varaždinske županije, Županija s pričom i razvoj konjičkog turizma. Uz to je za projekte lokalnih turističkih zajednica odobreno 650.000 kuna. Tako da je to zajedno ukupno 1,85 mil. kuna - naveo je Mališ.

Na konferenciji za novinare prisustvovali su i Andreja Horvat iz Turističke zajednice područja Centar svijeta, domaćini Aleksandra i Bojan Vručina iz Adrenalinskog parka Vručina, kao i Mario Funtek, vlasnik Vinarije De Mar.

Konferencija je održana u Adrenalinskom parku Vručina, na području Ludbrega, koji je primjer atraktivnih sadržaja koji se nudi u Varaždinskoj županiji, a čiji je razvoj također poduprt sredstvima Županije za turizam.

- Ludbreško područje je vrlo raznoliko, a drago nam je što iz Ludbreškog vinogorja dolazi prvo vino nagrađeno zlatnom medaljom na izložbi Decanter, iz Vinarije De Mar. Uspjesi naših vinara, proizvođača Varaždinskog bučinog ulja i svih drugih dodatno promiču Varaždinsku županiju, našu eno i gastro ponudu, a to je, uz sve veći broj iznimnih kuća za odmor, dodatno pridonijelo ostvarenom rekordnom broju noćenja. Pohvaljujemo i rad Turističke zajednice. Upravo ovdje su prepoznali važnost udruživanja turističkih zajednica te prvi osnovali Turističku zajednicu područja Centar svijeta, nakon čega su osnovane još dvije udružene turističke zajednice, Sjever Zagorja i Varaždinski bregi. To je odličan put za daljnji razvoj turističke ponude, što je zajednički cilj, gostima pružiti razlog više za duži i sadržajniji boravak na destinaciji. Istovremeno time našim OPG-ovima omogućujemo dodatan izvor prihoda, čime se doprinosi razvoju ruralnog prostora, kao i očuvanju tradicije i baštine. Krajnji cilj nam je da Varaždinska županija postane cjelogodišnja destinacija. Potencijala imamo, a na nama je da kroz taj potencijal svima stvorimo dodanu vrijednost – rekla je Silvija Zagorec.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci