FOTO Otvoren Regionalni centar kompetentnosti u zdravstvu: "Ovakvu školu još nisam vidio!" Foto: Kešimir Đurić

FOTO Otvoren Regionalni centar kompetentnosti u zdravstvu: "Ovakvu školu još nisam vidio!"

VV | 24.11.2023. u 13:48h | Objavljeno u Aktualno

- Puno toga sam obišao u zadnjih osam godina u Hrvatskoj, ali ovakvu školu još nisam vidio. Predvodnik ste, jer ovaj centar je jedinstven, ne samo po učionicama za teoretsko obrazovanje, nego i po prostorima s najsuvremenijom opremom za praktični dio. To buduće djelatnike u zdravstvu čini toliko spremnima da neće biti potrebno više od nekoliko tjedana da se prilagode na rad u zdravstvenim ustanovama. Zato čestitamo svima koji su sudjelovali u ovom velikom projektu – rekao je premijer Andrej Plenković danas u Medicinskoj školi Varaždin, gdje je svečano otvoren Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnogija, čime je ova obrazovna ustanova postala jedno od najmodernijih središta za obrazovanje mladih i odraslih u području zdravstva u Hrvatskoj, ali i srednjoj Europi.

viber_slika_2023-11-24_12-30-13-516.jpg

Putem dva EU projekta u školu je uloženo 13,3 milijuna eura. Dogradnjom je Medicinska škola dobila dodatnih 3.000 kvadrata, odnosno dvostruko više prostora. Uz učionice, kuhinju s blagovaonicom, učeničke garderobe, sada raspolažu i edukacijsko-simulacijskim centrom, prostorima za potrebe fizikalne medicine i terapije, dvoranom opremljenom za rad s djecom s neurosenzomotoričkim poteškoćama i fonetskim laboratorijem.

ULAGANJA U SJEVER Premijer Plenković osvrnuo se i na ulaganja u sjever Hrvatske. – Ovaj centar vrijedan je više od 13 miijuna eura, 45 milijuna eura Centralni operacijskih blok, 29 milijuna eura rješavanje 18 godina starog problema bala te 14 milijuna eura projekt Regionalnog centra za civilnu zaštitu. I još ćemo otići u Čakovec, gdje ćemo položiti kamen temeljac za Centar za odgoj i obrazovanje vrijedan 16 milijuna eura. Sve zajedno gotovo 118 milijuna eura za sjever Hrvatske, za jedan dan hrvatskog prioriteta, a prioritet je ravnomjerni regionalni razvoj. Sretan sam što sam ovdje s ministrom Fuchom, s državnom tajnicom i sa svima vama jer je ovo veliki doprinos obrazovanju i zdravstvu, a isto tako jasan signal da vodimo računa jednako o svim dijelovima Hrvatske. Čestitam i županu i njegovom angažmanu. Projekata je jako puno, ali ovaj ovdje čini ne samo ravnateljicu škole i djelatnike ushićenima, nego i sve nas koji imamo čast biti ovdje s vama – rekao je premijer Plenković.

Na najmoderniju školu u Hrvatskoj ponosan je i župan Anđelko Stričak.

- Županija s pričom, to je slogan Varaždinske županije. Danas svjedočimo prelijepoj priči o uspostavi, izgradnji i opremanju Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija, priči vrijednoj 13,3 milijuna eura, izgrađenih i suvremeno opremljenih 3.000 novih kvadrata, sve realizirano u 28 mjeseci. Usporedno sa zidovima, gradili smo i dušu ove škole. Prije dva tjedna otvorili smo Centar za mentalno zdravlje Varaždinske županije jer želimo da svaki naš učenik i učenica odrastaju radosno i sretno, da imaju mjesto gdje se mogu javiti da lakše koračaju kroz život. Govorimo o lijepoj priči u kojoj su naši županijski zaposlenici, kao i zaposlenici Medicinske škole Varaždin zaista dali sve od sebe da ovaj prostor ne bude samo građevina, nego da ima posebnu dušu. Na tome vam čestitam. Konačno, ovo je lijepa priča o suradnji lokalne, županijske i državne razine. Stoga hvala svima koji nam izlaze u susret na čelu s predsjednikom Vlade Plenkovićem – istaknuo je župan Stričak.

viber_slika_2023-11-24_12-30-16-236.jpg

Ravnateljica Medicinske škole Varaždin Mirjana Grabar Kruljac podsjetila je kako je godinama ova škola, unatoč skromnim uvjetima u kojima je radila, uvijek ostvarivala vrhunske odgojno-obrazovne rezultate.

- Ovaj Regionalni centar kompetentnosti mjesto je izvrsnosti u strukovnom obrazovanju zdravstvenih djelatnika, a danas nas pozicionira na europskoj karti izvrsnosti u strukovnom obrazovanju. Surađujemo sa sličnim centrima diljem Europe, u Italiji, Francunskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Finskoj, Kanadi i dalekom Japanu. Ovo je mjesto inovativnosti i proaktivnosti. Paralelno uz izgradnju zgrade savršenih materijalnih i tehničkih uvjeta, razvili smo mrežu niza novih programa i aktivnosti koji čine dušu našeg centra. S dubokim uvažavanjem prošlosti, čvrsto stojimo ovdje, sada okrenuti prema budućnosti s mišlju da stalno budemo u službi malog čovjeka. Da bismo ostvarili ovaj povijesni projekt, bilo je potrebno puno pomoći na čemu svima zahvaljujem – ustvrdila je Grabar Kruljac.

viber_slika_2023-11-24_12-30-08-338.jpg

Brojim uzvanicima obratio se i predstavnik zaposlenika i član Školskog odbora prof. Fabijan Ipša, kao i maturantica Medicinske škole Lorena Dobranić, učenica 4. razreda prirodoslovne gimnazije.