FOTO Odana počast kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima na varaždinskom groblju

vv / varaždinska županija / grad varaždin | 3.8.2019. u 13:38h | Objavljeno u Aktualno

Uoči 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, izaslanstva Varaždinske županije i Grada Varaždina položila su vijenac i zapalila svijeću kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju u Varaždinu.

Uz izaslanstva Županije i Grada, vijenac su položili i predstavnici Policijske uprave Varaždinske, članovi Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije te članovi braniteljskih udruga s područja Županije. Na taj način odana je počast našim herojima poginulima u Domovinskom ratu.

U izaslanstvu Varaždinske županije bili su zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak i predsjednik županijske skupštine mr.sc. Alen Runac.

- 5. kolovoz povijesni je dan za sve građane Republike Hrvatske. Slaveći pobjedu u Domovinskom ratu izborenu herojstvom i životnom žrtvom hrvatskih branitelja, danas upravo njima uz duboki naklon upućujemo i izraze trajne zahvalnosti. Svim građankama i građanima Varaždinske županije čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a našim braniteljima i Dan hrvatskih branitelja.– rekao je zamjenik Paljak.

vijencidanpobjede4.JPG

Nakon polaganja vijenaca minutom šutnje odana je počast svim poginulima, te je molitvom za sve poginule i nestale branitelje zaokružen ovaj čin iskazivanja dubokog poštovanja i zahvalnosti. 

U ime Grada Varaždina vijenac je položio i upalio svijeću gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok u pratnji svog zamjenika Zlatana Avara. Vijenac u ime svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su državni tajnik Zdravko Jakop i saborski zastupnik Anđelko Stričak, te generali Željko Dvekar i Goran Mihalić. Molitvu za poginule branitelje predvodio je vlč. Ivica Horvat.

- Ovo je dan kada narod pokazuje, bez obzira na sve razlike, svoju homogenost i trajnu zahvalnost za branitelje ali i za sve ostale koji su stoljećima sanjali slobodnu, vlastitu i neovisnu državu. Ovo je prilika da se prisjetimo svih koji su dali svoje živote, branitelja koji su nažalost ostali invalidi, obitelji svih branitelja, ali i svih nas koji bismo danas trebali nastaviti razvijati vrijednosti koje su u temelju države -  vrijednosti slobode, jednakosti i i pravednosti u društvu. Koristim priliku da svim braniteljima i njihovim obiteljima čestitam Dan branitelja  – naglasio je gradonačelnik Ivan Čehok čestitavši građanima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Podsjetimo, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja slavi se 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj je datum 1995. Hrvatska vojska oslobodila okupirani grad Knin u vojno – redarstvenoj akciji Oluja.

vijencidanpobjede1.JPG

Galerija slika