FOTO Nezapamćene poplave na području Ivanca: aktiviralo se desetak novih klizišta, odroni...

Grad Ivanec/vv | 17.5.2023. u 11:25h | Objavljeno u Aktualno

Cestovna infrastruktura na najpogođenijim je područjima uništena ili teško oštećena, kao i oborinska odvodnja, a sanacija vodotoka iziskivat će golema novčana sredstva. Velik dio poljoprivrednih površina, plastenika i voćnjaka je pod vodom

Goleme količine kiše, koje su po drugi put u tjedan dana pogodile Ivanec, prouzročile su nezapamćenu katastrofu i poplave na gotovo cijelom administrativnom području grada, od Jerovca, Bedenca, Kaniže i samoga naselja Ivanca, do Salinovca, Stažnjevca, Margečana, Seljanca, Peca, Lukavca…

Nabujale oborinske i podzemne vode poplavile su obiteljske kuće i okućnice, podrume stambenih zgrada, gospodarske objekte.

>> POZIV STOŽERA CZ GRAĐANIMA Pomognite vatrogascima DVD-a Ivanec u punjenu vreća s pijeskom!

Na cijelom gradskom području aktiviralo se desetak novih klizišta, od koje je najveće ono u Ivanuševcu, koje je zaprijetilo sigurnosti obiteljskih kuća, pa je sinoć jedna obitelj morala biti evakuirana i preseljena na sigurno. Uz nerazvrstane i županijske ceste aktivirali su se odroni.

Cestovna infrastruktura na najpogođenijim je područjima uništena ili teško oštećena, kao i oborinska odvodnja, a sanacija vodotoka iziskivat će golema novčana sredstva. Velik dio poljoprivrednih površina, plastenika i voćnjaka je pod vodom.

Odmah je aktiviran kompletan sustav civilne zaštite, zajedno sa svih šest dobrovoljnih vatrogasnih društava grada Ivanca, koja su sinoć odradila čak 44 intervencije. Od strane Stožera CZ angažirano je 15 povjerenika kao ispomoć vatrogascima.

Na terenu su teškim strojevima intervenirali Ivkom d.d. Ivanec, PZC, Graditeljstvo Andrije Grabara te Iskopi MS Miroslava Šoštareka. U regulaciji prometa i pomoći vozačima intervenirala je Policijska stanica Ivanec.

Na teren su se uputili gradonačelnik Milorad Batinić i njegov zamjenik Marko Friščić, aktualni šef Stožera Civilne zaštite te pročelnik za komunal Stjepan Vincek.

U Ivanec je stigao i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak sa svojom zamjenicom Silvijom Zagorec, koji su u prostorijama stožera CZ o stanju na ivanečkom području razgovarali s vodstvom Grada Ivanca.

Pridružili su se i zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice Željko Nagy, voditelj Službe za prevenciju i pripravnost PU CZ Varaždin Nedeljko Kučej i zapovjednik VZ Ivanec Ivan Putarek.

S obzirom na razmjere šteta koje je Ivanec pretrpio u tjedan dana, situacija je takva da župan Stričak i Županija idu u smjeru proglašenja elementarne nepogode (i) za područje grada Ivanca.