FOTO: Na krovu varaždinskog placa proradila solarna elektrana Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Na krovu varaždinskog placa proradila solarna elektrana

| 9.9.2016. u 13:03h | Objavljeno u Aktualno

Na varaždinskoj Gradskoj tržnici danas je svečano otvorena Sunčana elektrana "Varaždinski plac".

Elektrana je snage 147 kW, a površina solarnih panela na krovu tržnice iznosi oko 1.500 kvadratnih metara. Prilikom postavljanja panela ujedno su zamijenjene pokrovne ploče na površini gotovo 2.000 kvadratnih metara, koje su bile dotrajale i prokišnjavale su na više mjesta.

- Osobita mi je čast i zadovoljstvo da smo konačno ovu našu solarnu elektranu pustili u puni pogon. Siguran sam da će ona u velikoj mjeri pridonijeti dobivanju dodatne vrijednosti za našu tržnicu. Što se tiče panela, vrijednost investicije iznosila je 1,1 milijuna kuna, dok je za pokrov investirano 300.000 kuna, što je sveukupno oko 1,4 milijuna kuna ukupne investicije ovdje na varaždinskoj tržnici. O ideje i projektiranja do puštanja elektrane u pogon prošlo je gotovo godinu dana, zato mi je osobita čast da smo je danas konačno otvorili. Ovime smo u pravom smislu riječi postali "zelena tržnica" - osim zdravih, domaćih, zelenih proizvoda, imamo i energiju iz obnovljivih izvora energije - naglasio je Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice Varaždin.

Energija dobivena iz solarne elektrane gotovo u potpunosti će se koristiti za vlastitu potrošnju, a višak će se prodavati HEP-ovoj mreži.

- To za tržnicu znači sigurnu uštedu kada se otplati kredit, a to će sigurno biti dodatan benefit ne samo za nas nego i za zakupce, možda i kroz smanjenje zakupa, nove investicije i poboljšanja, jer mi stalno idemo naprijed i imamo neke nove ideje, zbog čega i jesmo jedna od vodećih tržnica u Hrvatskoj - rekao je Ciglar.

Investiciju je s oko 400.000 kuna sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak će se financirati iz kredita od milijun kuna koji je Gradska tržnica uzela na pet godina.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš osvrnuo se na pregovore koji su se vodili s konzervatorima oko postavljanja solarnih panela na krov tržnice.

- Prema zahtjevima konzervatora, na stare gradske krovove u užem centru grada ne smiju se postavljati solarni paneli i s time smo u potpunosti suglasni, međutim, objasnili smo im da pokrovne ploče stvaraju istu vizuru kao i paneli. Budući da se išlo u rekonstrukciju i samog krovišta, koje je ranije prokišnjavalo, a dobili smo i solarne panele, naši konzervatori s kojima zaista imamo dobru suradnju shvatili su bit i poruku i prihvatili da solarni paneli budu na krovu tržnice. Mene posebno veseli da je ovaj projekt predstavlja varaždinsku pamet na jednom mjestu - od ideje koja je krenula od direktora tržnice, preko Centra kompetencije za obnovljive izvore energije, kojem je osnivač Grad Varaždin i koji je dao podršku i napravio kompletnu dokumentaciju i studiju isplativosti, do tvrtke Solvis koja je proizvela panele u Varaždinu - naglasio je Habuš i zaključio da je varaždinski plac od danas u punom smislu riječi eko-tržnica.

Puštanjem balona u zrak ukazalo se na ekološki aspekt ovog projekta, dok je simboličnim paljenjem žarulje označen početak rada solarne elektrane.

 

Galerija slika