FOTO Mirni prosvjed djelatnika i u bolnici u V. Toplicama, traže 10 posto veće plaće Foto: Martin Novosel

FOTO Mirni prosvjed djelatnika i u bolnici u V. Toplicama, traže 10 posto veće plaće

VV | 5.5.2023. u 12:51h | Objavljeno u Aktualno

Današnjem prosvjedu djelatnika u nekoliko medicinskih institucija diljem Hrvatske zbog niskih plaća i loših uvjeta rada, pridružili su se i djelatnici, medicinski tehničari i ostalo medicinsko osoblje Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama, prosvjed je održan u 11 sati. Zahtjev je jednostavan, povećanje plaća za 10 posto kao i što su to tražili doktori medicine, a ukoliko se usvoje zahtjevi postoji i prijetnja generalnog štrajka.

- Ne odustajemo od minimalnog povećanja koeficijenta plaće od 10 posto, to je prvo i osnovno, a ne odustajemo niti od napih uvjeta rada koji su sve složeniji, teški su za naše ljude jer nema dovoljno ljudi za izvršavanje obveza - rekao je Draženko Vuk, sindikalni povjerenik podružnice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske u topličkoj Specijalnoj bolnici.

Minerva_1.jpg

Situacija je alarmantna što se tiče nedovoljno stručnog kadra. Na natječaje gdje često traže po pet do šest medicinskih sestara, javlja često samo jedna do dvije osobe, a potrebe pacijenata pokrivaju pomoćnim osobljem, bolničarima i zdravstvenim kadrom.

- Za tehničko osoblje se ne javlja nitko, za poziciju kuhara smo nudili i smještaj u Minervi, odnosno u Varaždinskim Toplicama. Sve je to potplaćeni posao i nema interesa te sustav samim time polako puca po šavovima - istaknuo je Vuk.

Prosvjed je bio organiziran za vrijeme pauze djelatnika pa bolesnici i korisnici medicinskih usluga nisu osjetili, ali ako se situacije ne promjeni...

- Korisnici naših usluga nisu ni na koji način zakinuti. Mirni je ovo prosvjed, nije prekid rada. Ako se neće dogoditi prihvaćanje naših zahtjeva, onda ćemo donijeti odluke koje će su daljnje akcije, da li će to biti štrajk upozorenja ili generalni štrajk, to ćemo donijeti u vrlo kratkom vremenu - zaključio je Vuk.

Minerva_2.jpg

Minerva_3.jpg