FOTO Medicinske sestre i tehničari iz OB Varaždin darivali krv za pacijente Foto: HUMS; K. Đurić

FOTO Medicinske sestre i tehničari iz OB Varaždin darivali krv za pacijente

I.D./Varaždinske vijesti | 11.2.2017. u 08:21h | Objavljeno u Aktualno

Medicinske sestre i tehničari Opće bolnice Varaždin u petak su akcijom dobrovoljnog darivanja krvi obilježili Svjetski dan bolesnika.

Akciju je organizirala Hrvatska udruga medicinskih sestara (HUMS) - podružnica OB Varaždin u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu.

- Prvi put povodom Svjetskog dana bolesnika organizirali smo dobrovoljno darivanje krvi, prijašnjih smo godina mjerili šećer u krvi i tlak, no naše medicinske sestre i tehničari i inače daruju krv pa su se, među ostalima, odazvale i naše kolegice kojima je ovo bilo 32., odnosno 47. darivanje krvi - istaknula je Snježana Šobak, magistra sestrinstva, predsjednica varaždinske podružnice HUMS-a, i dodala da su se akciji odazvali i ostali dobrovoljni darivatelji krvi.

Napomenula je da medicinske sestre i tehničari uvijek entuzijastično rade te se, kad odjel za transfuziju iskaže potrebu, uvijek odazovu i daruju krv.

- Obilježili smo Svjetski dan bolesnika kako bismo pokazali da smo u potpunosti uz naše pacijente te da su bolesnik i bolesnikova sigurnost prvi na listi prioriteta - naglasila je Šobak.

Među darivateljima krvi bio je i Aleksandar Sudžuković (32), medicinski tehničar u Općoj bolnici Varaždin.

- Dajem krv da pomognem ljudima kojima treba. Najmanji problem mi je dati cca pola litre krvi nekoliko puta godišnje da se nekome možda i život spasi. Krv dajem svaka tri mjeseca i ovim putem bi sve pozvao da postanu dobrovoljni darivatelji, jer čim više davaoca to bolje - kazao je A. Sudžuković.

Kolegicama i kolegama koji su dali krv HUMS je zahvalio malom zakuskom i zahvalnicama. Spomenimo da se Svjetski dan bolesnika obilježava svake godine 11. veljače u mnogim zemljama diljem svijeta, a utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme.