FOTO Ispred Gradske vijećnice lampionima ispisano Vukovar i odana počast žrtvama Foto: Krešimir Đurić

FOTO Ispred Gradske vijećnice lampionima ispisano Vukovar i odana počast žrtvama

vv | 17.11.2023. u 18:37h | Objavljeno u Aktualno

Već tradicionalno, večer uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje ispred Gradske vijećnice Grada Varaždina mnogobrojni građani, članovi i pripadnici braniteljskih udruga, dužnosnici Grada Varaždina i Varaždinske županije, predstavnici PU varaždinske te učenici Osnovnih škola s područja Grada odali su paljenjem lampiona počast svim poginulim, preminulim te nestalim braniteljima kao i civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Vukovar_34.jpg

Uz ime grada VUKOVARA lampione u obliku vukovarskog vodotornja su upalili gradonačelnik Neven Bosilj, zamjenica župana Silvija Zagorec, saborska zastupnica Natalija Martinčević, predstavnici PU varaždinske, voditelj Operativno – komunikacijskog centra Policijske uprave Matko Murić i pomoćnik načelnika Postaje prometne policije Varaždin Vladimir Friščić te Lovro Ledenko,  predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Grada Varaždina.

"Vječni podsjetnik na vrijednost slobode i neovisnosti"

Gradonačelnik Bosilj kazao je kako je žrtva vukovarskih heroja vječni podsjetnik na vrijednost slobode i neovisnosti.

- Čuvamo sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje, na njihovu hrabrost i jedinstvo i to nam uvijek treba biti nadahnuće i podsjetnik. Na nama je odgovornost da gradimo bolje društvo, da sukobe rješavamo dijalogom i suradnjom, poštujemo različitosti. Hvala svim našim sugrađanima što su i ove godine paljenjem svijeća pokazali poštovanje prema onima koji su dali najviše za našu slobodu i hrabro stali u obranu svojih obitelji, svojeg grada i svoje domovine, rekao je Bosilj.

Zamjenica župana Silvija Zagorec je istaknula kako se već tradicionalno paljenjem lampiona odaje počast svim poginulim, preminulim te nestalim braniteljima koji su branili Vukovar, te je naznačila kako se danas prisjećamo i nedužnih žrtava strašnog pokolja u Škabrnji. 

-Okupili smo se tradicionalno, kako bismo uoči 18. studenog, dana kada je slomljena herojska obrana Grada Vukovara, odali počast svim poginulim, preminulim, nestalim braniteljima, a ujedno se prisjećamo i policajaca iz Varaždinske županije koji su hrabro stali u obranu grada Vukovara.

"Iako su prošle 32 godine, emocije nisu nimalo manje"

Iako su prošle 32 godine, dan uoči pada Vukovara, emocije nisu nimalo manje, ali vjerujemo da se takav zločin i takvo zlo nikada više neće dogoditi i ponoviti.

Vukovar je simbol cijele Hrvatske, junaštva, hrabrosti i zajedništva koje je bilo potrebno za stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske. Žrtve koje su se dogodile, nikada ne smijemo zaboraviti jer one su utkane u same temelje Republike Hrvatske, istaknula je Zagorec.

Dragutin Špac, jedan od branitelja Vukovara je istaknuo kako su sjećanja jedan osjećaj ponosa.

-  Nažalost kako idemo sve stariji, jedan veliki osjećaj tuge na sva zbivanja koja su iza nas. Vrijeme nosi svoje, imali smo velike žrtve. Ali ponos je taj što smo bili u pravo vrijeme na pravom mjestu u stvaranju hrvatske države, rekao je Špac.

Stihove pjesme "Stoji grad" autora Hrvoja Hegedušića pročitala je zamjenica Dječjeg gradskog vijeća Grada Varaždina Bella Sedlar, a molitvu za sve poginule, preminule te nestale branitelje i civilne žrtve predvodio je vlč. Stjepan Najman, župnik Župe Sv. Nikole u Varaždinu.

DSC_6286.JPG

DSC_6288.JPG

DSC_6292.JPG

DSC_6312.JPG

DSC_6336.JPG

DSC_6360.JPG

DSC_6450.JPG

DSC_6458.JPG

DSC_6468.JPG

DSC_6480.JPG

DSC_6507.JPG

DSC_6516.JPG

DSC_6523.JPG

DSC_6548.JPG

DSC_6562.JPG

DSC_6574.JPG

DSC_6583.JPG

DSC_6615.JPG

DSC_6636.JPG

DSC_6710.JPG