FOTO: Gumiimpexu Zlatna kuna za najuspješnije veliko trgovačko društvo, a Mobilisisu za inovacije

| 8.2.2018. u 17:05h | Objavljeno u Aktualno

Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK- Županijske komore Varaždin, danas su uručena priznanja te Plakete Zlatna kuna.

Tako su posebno priznanje 30 godina uspješnog poslovanja i doprinos razvitku gospodarstva Varaždinske županije primili Magro d.o.o. i TP Varaždin d.o.o iz Varaždina.

- Konstantno napredujemo i trenutno imamo zaposlenih njih 23-troje. Godišnji promet nam je između 10 i 15 milijuna kuna, a zadnje se vrijeme baziramo na izvoz vlastitih brendova - rekao je direktor poduzeća Magro d.o.o Gran Valentin.

Posebno priznanje za 55 godina uspješnog poslovanja dobili su Varkom d.d. i Zelendvor d.o.o., dok je priznanje za 60 godina uspješnog poslovanja primio Vis konfekcija d.d. Priznanje za čak 70 godina poslovanja primila je Derma d.d.

Plaketu Zlatna kuna za inovaciju dobio je Mobilisis d.o.o, dok je Zlatnu kunu za životno djelo pripala gospodinu Luki Predragoviću.
- Zahvaljujem se Komori ali i mojim suradnicima. Radio sam u HEP-u 35 godina, bio sam voditelj razvoja i još uvijek to radim. To mi je poziv - rekao je ovogodišnji dobitnik za životno djelo.

Zlatne kune podijeljene i najuspješnijem malom, srednjem i velikom trgovačkom društvu iz Varaždinske županije pa je tako Zlatnu kunu za najuspješnije malo trgovačko društvo dobio Inoxmont-Vs d.o.o.

- Planovi za budućnost su veliki no vidjet ćemo kakve su nam mogućnosti, prvenstveno zbog nedostatka radne snage. Proširili bismo naš objekt koji imamo sada u Sigetecu Ludbreškom. Potpisali smo ugovore s velikim partnerima iz Njemačke koji nas pritišću da širimo taj pogon, nove proizvode i nabavljamo nove strojeve. Potrudit ćemo se koliko je god moguće da postignemo taj rast koji iz godine u godinu kontinuirano raste - rekao predsjednik uprave Inoxmonta Mladen Vidović.

Plaketu Zlatna kuna za najuspješnije srednje trgovačko društvo dobila je tvrtka Kostwein - proizvodnja strojeva d.o.o, dok je Zlatnu kunu za najuspješnije veliko trgovačko društvo dobio Gumiimpex-GRP d.d.

- Ni jedna godina nije laka a prošla godina je imala još veće izazove nego one prije. Naša tvrtka se razvija već punih 47 godina. Uvijek imamo svoje planove i ti planovi se uglavnom uvijek realiziraju. Prošle smo godine ponovno napravili jedan iskorak na izvozu, i to izvozu naše proizvodnje, čime se izuzetno ponosimo. Ušli smo u neke nove tehnologije s nekim novim strojevima, našli nove tržne niše u Europi i taj izvoz sad već lagano raste iz godine u godinu - rekao je predsjednik uprave Gumiimpex-GPR, istaknuvši kako je uvijek čast primiti nagradu, pogotovo među gospodarstvenicima.

Dodao je da je to uvijek poticaj za dalje, ali s nagradama ili bez nagrada, biti gospodarstvenik nije lagano.
- Treba uvijek težiti novom razvoju i investicijama. To je uvijek cilj svakog gospodarstva - zaključio je Kirić.

Predsjednik Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić osvrnuo se na stanje gospodarstva u Varaždinskoj županiji.
- S obzirom na opće okolnosti, Varaždin ima dobre gospodarstvenike. Kod nas se je tradicija u proizvodnji, koja postoji već dugi niz godina čak i stoljeća, pretočila u industrijsku proizvodnju. To daje žilavost da se usprkos svim nedaćama još uvijek dobro radi. Normalno, ima problema, počevši od strukture gdje smo mi u jednoj tranziciji od niskoakumulativne industrije koju moramo podržavati jer živimo od nje, ali potičemo i visokoprofitabilne industrije i stvaranje novih firmi. Mislim da mogu reći da su one firme koje danas dobivaju nagradu upravo na tome tragu. One uz jedan standardni razvoj imaju jedan dobar razvojni pravac, prije svega u inovaciji - rekao je Gložinić.

Ujedno je dodao da je Varaždinska županija, osim Zagreba koji je priča za sebe, prva po izvozu kada se radi o firmama.
- Od ukupnih 24 milijarde kuna, koliko nam je približno promet, gotovo 9 milijardi imamo izvoza, što je gledajući postotak, najviše u Hrvatskoj, oko 38 posto. To govori da imamo tehnološki razvijene firme i da jednostavno trebamo nastaviti tim putem. Firme koje su opstale su opstale prije svega jer su ulagale u tehnologije. Nama tu dosta doprinosi što imamo obrazovnih institucija gdje se stvaraju kadrovi, jer bez znanja nema inovacije, a inovacije su prepoznate u Europskoj uniji kao nešto što će nas staviti ispred tradicionalnih industrija - istaknuo je predsjednik Komore.

Na stanje gospodarstva u Varaždinskoj županiji osvrnuo se i direktor Termoplina Ivan Topolnjak.
- Mislim da se osjeća određen napredak i da se nešto pokreće u gospodarstvu, a što se tiče naše firme, ona isto napreduje, vidi se da možemo računati na više korisnika diljem Lijepe naše. Nadam se da dolaze bolja vremena i da će i ova 2018. godina biti bar ista takva kakva je bila i 2017. Međutim, još bi se puno toga trebalo posložiti u zakonskoj regulativi u dijelu energetike i mislim da bi se gospodarstvo trebalo malo osloboditi od ovih raznoraznih nameta -

Označeno u