FOTO Dan crvenih haljina u Varaždinu: "Nikome ne bih poželjela da prođe to što sam ja prošla" Foto: Krešimir Đurić

FOTO Dan crvenih haljina u Varaždinu: "Nikome ne bih poželjela da prođe to što sam ja prošla"

I.D./Varaždinske vijesti | 4.2.2022. u 11:48h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija prvi se put uključila u obilježavanje Dana crvenih haljina - javnozdravstvenu akciju čiji je cilj podići svijest o moždanom udaru te o specifičnostima moždanog udara kod žena.

Ispred Županijske palače u Varaždinu dijeljeni su letci o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara, posebno kod žena, teškoćama u liječenju, kao i o prevenciji ove bolesti, a zainteresirani građani dodatne su informacije mogli dobiti od specijalista neurologa iz Opće bolnice Varaždin.

dan_crvenih_haljina_04022022_2.jpg

Akciju je organizirao Savjet za zdravlje Varaždinske županije na čelu s doc. prim. dr. sc. Spomenkom Kiđemet-Piskač, specijalisticom neurologije, subspecijalisticom za kronične neurodegenerativne bolesti.

- Ovo je dan kojim želimo upozoriti na specifičnosti moždanog udara kod žena i da su žene posebno podložne nastanku moždanog udara, ali i ukazati građanima kako mogu prepoznati simptome moždanog udara te da je važno na vrijeme se javiti liječniku kako bi se liječenje bilo uspješno. Žene imaju jednake rizične faktore za nastanak moždanog udara kao i muškarci, a to su povišeni krvni tlak, povišeni šećer, patološki sastav masnoća u krvi, pretilost, pušenje i nedovoljno kretanje. To su sve zajednički faktori, no žene imaju dodatne rizične faktore, a to su hormonalni poremećaji. Zato je moždani udar češći upravo kod žena, i to u generativnoj dobi. Osobito je opasan period trudnoće i nakon trudnoće, kada postoji patološka sklonost zgrušavanju krvi, odnosno pucanju krvnih žila - naglasila je dr. Kiđemet-Piskač.

- Drugi opasan period za žene, također zbog hormonalnih promjena, je razdoblje menopauze. Upravo zato su te dvije dobne skupine, žene od 30-50 godina života te nakon 65. godine, najugroženije. Osim toga, žene češće imaju migrenske glavobolje, što je još jedno stanje podložno riziku nastanka moždanog udara. Dakle, ti se faktori multipliciraju na one osnovne rizične faktore koji su zajednički i ženama i muškarcima - istaknula je dr. Kiđemet-Piskač.

dan_crvenih_haljina_04022022_3.jpg

Voditeljica Odjela za neurologiju Opće bolnice Varaždin mr.sc. Ruža Kostanjevec, dr. med. spec. neurolog, napomenula je da je moždani udar veliki javnozdravstveni problem.

- To nam pokazuju i epidemiološki podaci. Moždani udar je dugi uzrok smrtnosti i prvi uzrok invalidnosti odraslih osoba. Godišnje u Hrvatskoj od moždanog udara oboli 10.000-15.000 osoba, od kojih umre oko 30 posto, a 30 posto ima trajni invaliditet. Prema podacima iz 2019. godine, od moždanog udara umrlo je 5.180 osoba. Smrtnost, kao i obolijevanje, veća je u dobi iznad 65 godina starosti, a žene također češće umiru u dobi iznad 75 godina - rekla je dr. Kostanjevec.

- Bolesnici s moždanim udaraom u našoj se bolnici zbrinjavaju po najnovijim smjernicama Hrvatskog neurološkog društva i Svjetskog društva za moždani udar. Za bolesnike s moždanim udarom brine se tim educiranih neurologa i medicinskih sestara. Upravo završavamo uređenje jedinice za moždani udar, gdje će bolesnici moći dobiti najbolju njegu i skrb - istaknula je.

- Tijekom 2020. i 2021. na odjelu opće neurologije imali smo hospitaliziranih 1.800 bolesnika, podjednako obje godine. To je nešto manje nego ranije, i to upravo zbog pandemije Covida. Naime, neki bolesnici koji su imali blaži moždani udar nisu se čak niti javili u bolnici. Tu vidimo nepovoljni utjecaj pandemije. Kod pacijenata, više obolijevanja i veća smrtnosti zabilježeni su kod žena iznad 65 godina starosti, a veći broj žena zabilježen je i u dobnoj skupini od 30-50 godina - navela je dr. Kostanjevec.

dan_crvenih_haljina_04022022_1.jpg

Među ženama koje su u mlađoj dobi doživjele moždani udar je i Martina Kosec (39), majka troje djece koja je moždani udar doživjela u 37. tjednu trudnoće.

- Smetnje su nastale naglo, prvo sam imala jaku glavobolju, zatim mi je počeo trnuti jezik i jako teško sam govorila. Suprug i ja, i cijela moja obitelj, jako smo se uplašili. Otišli smo prvo na ginekologiju gdje su odmah vidjeli da je riječ o moždanom udaru. Kontaktirali su neurologe i hitno su napravili CT mozga i magnetsku rezonancu. Nakon liječenja sam se, na svu sreću, jako dobro oporavila, ali povremeno primjećujem da mi još uvijek titra usnica - ispričala je Martina Kosec i ukazala da je važno brzo reagirati.

- Ostane ti neki strah i razmišljaš hoće li se nešto takvo ponoviti. Nikome ne bih poželjela da prođe to što sam ja prošla. Zato se treba paziti i zdravo živjeti – poručila je.

U povodu Dana crvenih haljina okupljenima se obratio i župan Anđelko Stričak. Zahvalio je dr. Kiđemet -Piskač što je prihvatila voditi županijski Savjet za zdravlje.

- Okupila je oko sebe tim stručnjaka za koji smatram da mogu reagirati i odazvati se na sve izazove. Dosad smo već imali jednu akciju u kojoj smo upozorili na štetnost energetskih napitaka, a naravno da ćemo tim tempom i nastaviti. Prevencija je na prvom mjestu, i to kroz upoznavanje građana sa svim tim opasnostima, a važno je i na vrijeme reagirati. Smatram da je to dobar princip te da ćemo na taj način kvalitetu zdravstva u našoj županiji dići na zavidnu razinu - rekao je Stričak.

- Bez obzira na pandemiju koronavirusa, s hladnim pogonom se u bolnici nije stalo - sve operacije i pregledi su odrađeni, stoga pozivam sve da obave preventivne preglede. To je ključ svega i zato i postoje ovakve preventivne akcije - poručio je župan.