FOTO Biskup Mrzljak u pučkoj kuhinji: U našem Gradu Varaždinu nitko ne smije biti gladan

| 30.3.2018. u 13:45h | Objavljeno u Aktualno

Ususret Uskrsu, danas su korisnicima Caritasove pučke kuhinje podijeljeni obroci, a dijelili su ih volonteri te župan Radimir Čačić i njegov zamjenik Tomislav Paljak, gradonačelnik Ivan Čehok te predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan, dok su im simbolične pakete podijelili i iz Udruge Bedem ljubavi.

S obzirom na post, današnji ručak sastojao se od domaće prežgane juhe, pohanog file oslića i blanširane cvjetaće. U subotu će za ručak imati odojak s prilogom, za Uskrs šunku i jaja a na Uskrsni ponedjeljak isto mogu očekivati lunch paket.

- Imamo od 270 do 300 korisnika.Potpisali smo ugovor s Gradom za 25 tisuća kuna mjesečno, a s Županijom za 5 tisuća mjesečno. Uključeni su donatori ali većinu ipak financiraju župni Caritasi. Prijavili smo projekt za EU fondove i nadamo se da će proći, radi se o 1,9 milijuna kuna, kako bi podignuli uslugu na još jednu višu razinu - rekao je ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije Ante Šola, dodajući kako će ovaj vikend podijeliti oko 1200 paketa.

Podijeli obroka prisustvovao je i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak
- Nastojimo se s ovim ljudima u potrebi malo susresti, čestitati im Uskrs, podijeliti im ponešto kako bi za ove blagdane imali malo više hrane. Najvažniji je ipak taj susret, da oni vide da nisu sami i da nisu ostavljeni. Ne smiju se bojati budućnosti, neće ostati gladni. Uvijek kažemo da u našem Gradu Varaždinu nitko ne smije biti gladan - rekao je biskup Mrzljak.

Gradonačelnik Čehok istaknuo je kako je ovo danas jedna simbolična gesta, te da se uvijek trebamo prisjetiti da ima ljudi koji su u potrebi.

- Ovakvih objekata, sadržaja nažalost ima po cijelom svijetu. Zahvaljujući Caritasu, u Varaždinu je praksa takva da smo mi svih ovih 15 godina stvarno nastojali zbrinuti i svima onima koji se nisu mogli sami prehraniti, osigurati barem jedan obrok dnevno. Godišnje smo najizdašniji donator ovoga Caritasovoa centra. Dobro je da ovdje nije samo kuhinja nego će biti i drugi sadržaji koje Caritas planira sagraditi - rekao je gradonačelnik te ujedno najavio i autobusnu liniju kako bi korisnici do pučke kuhinje mogli lakše doći

Župan Čačić istaknuo je kako je Varaždinska županija za izgradnju pučke kuhinje donirala 1,8 milijuna kuna. te dodao da su izuzetno ponosni na dobiveno najviše europsko priznanje - nagradu za najkvalitetniji socijalni projekt za starije i bolesne u ruralnim sredinama.

- U okviru vrlo skromnih budžeta, pokušavamo napraviti najviše što možemo i činiti ćemo to i dalje - rekao je župan.

Galerija slika