FOTO: Biskup Košić na ludbreškoj Svetoj Nedjelji vjernicima dao smjernice za izbore Foto: Siniša Sović / FAS

FOTO: Biskup Košić na ludbreškoj Svetoj Nedjelji vjernicima dao smjernice za izbore

I.D./Varaždinske vijesti | 4.9.2016. u 13:28h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nekoliko desetaka tisuća vjernika iz čitave Hrvatske i susjednih zemalja okupilo se danas u ludbreškom svetištu Predragocjene Krvi Kristove na završnoj svečanosti manifestacije Dani ludbreške Svete Nedjelje.

Središnje misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić, zajedno sa varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, čuvarom svetišta mons. Josipom Đurkanom i drugim biskupima i svećenicima. Uz mnoštvo vjernika, u Ludbregu su se okupili i brojni državni i županijski dužnosnici te drugi gosti, među kojima je bio i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Osim tehničkog premijera Tihomira Oreškovića, stigao je i predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner koji se na početku obratio okupljenim vjernicima, a u svom se obraćanju osvrnuo i na predstojeće parlamentarne izbore.

- Služenje svom narodu, a ne oholost, bahatost i arogancija moraju biti osobine pravih narodnih zastupnika i takve zastupnike trebaju hrvatski građani birati. U izbornom sučeljavanju moramo se, naravno, zalagati za stavove i vrijednosti koje zastupamo, ali to treba biti uljuđeno i afirmativno, a ne napadajući ili vrijeđajući svoje političke suparnike, čemu smo u zadnje vrijeme, nažalost, gdjekada svjedoci. Neka nas vodi ono što je napisao sveti Josemaria Escriva: Tvoj život, tvoj rad ne smiju biti negativno djelo, ne smiju biti protiv nečega, moraju biti potvrđivanje, optimizam, mladost, veselje i mir. S dubokim uvjerenjem da ćemo se tih riječi svi pridržavati te da će naša domovina uskoro biti takva, završit ću riječima koje je često rabio naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman: Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska - rekao je Reiner.

Parlamentarni izbori bili su glavna tema i ostalih obraćanja pa je o toj temi, između ostalog, govorio i varaždinski biskup Josip Mrzljak.

- Nije li ovo najprikladnije mjesto, uoči parlamentarnih izbora, kao što su i biskupi naveli u svome pismu, još jednom podsjetiti članove božjeg naroda, ali i sve druge ljude kojima je stalo do hrvatske domovine, da su izbori zastupnika za Hrvatski sabor važan događaj koji utječe na našu osobnu, obiteljsku, političku, kulturalnu i gospodarsku stvarnost. Za vjernike izaći na izbore i osobno preuzeti odgovornost za nosive vrijednosti, opći društveni boljitak i daljnji razvoj demokracije nije samo građanska dužnost, nego i izričaj kršćanske odgovornosti i istinskog domoljublja - istaknuo je Mrzljak.

Biskup Vlado Košić u svojoj se propovijedi također fokusirao na izbore, naglašavajući kome bi vjernici trebali dati svoj glas.

- Budući da je ovo svetište mjesto zavjeta hrvatskog naroda i Hrvatskog državnog sabora, koji je ovdje i sagradio kapelu, ovdje se danas na poseban način mi katolici molimo za našu hrvatsku domovinu, za njezinu budućnost, za one koji ju predvode i za sav naš hrvatski narod. Dogodilo se ove godine da je Sveta nedjelja tjedan dana prije izbora za novi saziv hrvatskog sabora, a time i Vlade, stoga još više molimo na nakanu za našu domovinu. Mi vjernici nemamo svoju stranku, ali imamo načela kojih se moramo držati da bismo pridonijeli dobru domovine i ispunili svoju zadaću da se kao odgovorni članovi društva brinemo za njezin napredak - istaknuo je na početku Košić.

- Živjeli smo dugo, više desetljeća, u društvu koje je zatiralo ljudska prava i slobode, među kojima i slobodu vjere. Zato je jasno da se ne smijemo odlučiti poduprijeti one koji danas ponižavaju nas vjernike i našu katoličku vjeru, nego one koji poštuju vjernike i Crkvu i njezino djelovanje. Doktrinalna nota kaže: Vjerski život je izvan nadležnosti države, država se ne smije miješati niti na bilo koji način tražiti ili zabranjivati takve aktivnosti - rekao je Košić te uputio vjernike kako glasovati na izborima.

- Zato je važno, braćo i sestre, da biramo one predstavnike koji shvaćaju sekularnu državu kao zajednicu u kojoj se poštuju razne autonomije ustanova i djelatnosti, ali koje međusobno surađuju na dobro naroda, a ne one koji shvaćaju sekularnu državu kao antivjersku državu u kojoj bi se politička moć koristila da bi se ateiziralo hrvatsko društvo, jer nažalost i to se danas događa u nekim područjima naše domovine. Željeli bismo da buduća hrvatska Vlada štiti naša kršćanska i vjerska uvjerenja, priznavajući da su kršćanske vrijednosti utkane u same temelje našega naroda te da je upravo iz vjere niknula i znanost i kultura koje je Crkva uvijek promicala, a ne kao kada se, na primjer 2012. na 2013. godinu silom nametao tzv. Zdravstveni odgoj u škole, protiv volje roditelja i Crkve - kazao je, između ostalog, i dodao kako treba poslušati što kandidati za Sabor govore o vjeronauku u školi, demografskim pitanjima, stradavanjima hrvatskog naroda i drugim temama.

Vjerska manifestacija u Ludbregu spomen je na događaj iz 1411. kada je za vrijeme mise u kapelici dvorca Batthyany došlo do čudesne pretvorbe misnog vina u Presvetu Krv Kristovu. Svetkovina Presvete Krvi Kristove svake godine u Ludbregu okuplja mnogobrojne hodočasnike i osobe iz političkog života Hrvatske budući je pokrovitelj manifestacije i izgradnje kapelice i Svetišta Hrvatski sabor, prema zavjetu iz 1739. godine.