Forum seniora SDP-a u Varaždinu predstavio model povećanja mirovina Foto: Krešimir Đurić

Forum seniora SDP-a u Varaždinu predstavio model povećanja mirovina

Varaždinske vijesti | 7.11.2023. u 19:03h | Objavljeno u Aktualno

Dugogodišnja istaknuta članica SDP-a grada Varaždina i Varaždinske županije, Nada Zadravec, u narednom će razdoblju voditi Županijsku organizaciju Foruma seniora Varaždinske županije.

Odlučeno je tako na današnjoj Izbornoj konvenciji Županijske organizacije Foruma seniora Varaždinske županije.

- O tome koliko su SDP-u važni umirovljenici i njihovih prava prije samog izbora novog rukovodstva govorio je predsjednik Foruma seniora SDP Hrvatske Ivo Jelušić koji je istaknuo kako je u Hrvatskoj preko 1,2 milijuna umirovljenika. Jelušić je mišljenja kako je položaj hrvatskih umirovljenika bitno lošiji nego što je to u nekim susjednim zemljama. Smatra da Hrvatska može i treba više - priopćili su iz SDP-a.

- SDP upravo zbog toga predlaže svoje mjere - da se prosječna starosna mirovina poveća u naredne četiri godine za 50 posto, a to je moguće na dva načina. Prvo da se promijeni sustav usklađivanja mirovine. Sada se usklađuju prema formuli rasta troškova, a naš prijedlog je da se uzima samo koeficijent koji je veći! To bi već u startu bitno povećalo mirovine, a takav je prijedlog moguće usvojiti već sad. Drugi naš prijedlog se odnosi na dugoročnije razdoblje. Dakle, da se prve godine povećaju mirovine za 10 posto, a sljedeće tri godine da rast bude još po 5 posto. Uključujući u to i prvu mjeru, to bi osiguralo rast mirovina prosječno od 50 posto. To je ono što SDP predlaže, što umirovljenici zaslužuju i što Hrvatska mora napraviti - završio je Jelušić.

sdp_varazdin_07112023_3.jpg

Da u svom radu Forum seniora ima snažnu podršku Županijske organizacije naglasila je predsjednica županijskog SDP-a i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora te podsjetila na brojne aktivnosti te organizacije za vrijeme kada je predsjednik bio Josip Hehet koji je preminuo 2022. godine.

- Imali smo jako vrijednog predsjednika, Josipa Heheta, nažalost pokojnog, koji je itekako obilježio desetljeće djelovanja Foruma seniora u Varaždinskoj županiji - rekla je Antolić Vupora dodajući kako ne sumnja "da će Forum seniora i novoizabrano rukovodstvo aktivno angažirati na nuđenju rješenja problema koji tište hrvatske umirovljenike".

- SDP nudi konkretne prijedloge a to je rast mirovine od 50 posto odnosno na 750 eura jer naši umirovljenici to zaslužuju - zaključila je Antolić Vupora ističući "kako je na Vladi da prihvati taj prijedlog SDP-a kojeg će ona osobno, ali i svi zastupnici SDP-a podržati".

sdp_varazdin_07112023_4.JPG

Novoizabrana predsjednica Foruma seniora Zadravec objasnila je kako je Socijaldemokratski Forum seniora u okviru SDP-a asocijacija koja okuplja članove SDP-a starije životne dobi.

- Mi prihvaćamo i ljude koji nisu članovi naše stranke, ako oni prihvaćaju program socijaldemokracije, ako prihvaćaju naš rad, naše zalaganje, naša nastojanja da osobama starije životne dobi bude bolje – izjavila je Zadravec. Ujedno je istaknula i za što će se kao organizacija zalagati.

sdp_varazdin_07112023_2.JPG

- Nastojat ćemo inicirati, poticati, predlagati sve ono što smatramo da osobe starije životne dobi zaslužuju. Sve one sitne potrebe naših članova i članova njihovih obitelji, prijatelja - nastojat ćemo i te sitne potrebe zadovoljiti. Probat ćemo biti ti koji će im olakšati i koji će im moći pružiti ono što im drugi neće pružati - zaključila je Zadravec.

Osim izbora nove predsjednice na Izbornoj konvenciji izabrani su za potpredsjednika Petar Ćurčija i članovi Županijskog odbora Ivan Geci, Zdravko Pahor, Gavro Tomašević, Ljubomir Turanjanin, Ivan Korotaj i Dragutin Pokos.