Forum poslovanja nekretninama: Porezu na nekretnine treba pristupiti vrlo oprezno Foto: ilustracija

Forum poslovanja nekretninama: Porezu na nekretnine treba pristupiti vrlo oprezno

I.D./Varaždinske vijesti | 15.5.2016. u 08:09h | Objavljeno u Aktualno

Na 25. Forumu poslovanja nekretninama, održanom u Zadru u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, raspravljalo se, među ostalim, i o uvođenju poreza na nekretnine kojemu, prema mišljenju HGK, treba pristupiti vrlo oprezno i u proces donošenja Zakona uključiti struku kako bi se kvalitetno sagledale i predvidjele sve pozitivne i negativne posljedice takvog poreza.

- Negativne posljedice uvođenja poreza na nekretnine mogle bi loše utjecati na većinu građana, a posljedično i za cijelo gospodarstvo - poručio je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher.

Zaključeno je kako je promet nekretnina u stagnaciji, a zamjetan je pad trgovine građevinskim i poljoprivrednim zemljištem. Broj stranih vlasnika nekretnina u blagom je porastu, a Slovenci i Nijemci posjeduju najviše hrvatskih nekretnina. U prošloj godini ruski državljani bilježe najveći rast među stranim kupcima nekretnina u RH i to za 438 posto u odnosu na 2014.

- U ovom trenutku u pripremi su izmjene i dopune Zakona o gradnji paralelno s izmjenama i dopunama Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade, čime bi se znatno ubrzao i pojednostavio proces provedbe postupka izvlaštenja, izdavanja građevinske i uporabne dozvole kroz sustav eDozvola kojim će se dozvole učitavati kao digitalni zapisi s digitalnim potpisom - rekao je pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Milan Rezo dodavši da u ovom trenutku Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja provodi analizu provedbe Zakona o gradnji, Zakona o prostornom uređenju i Zakona o građevinskoj inspekciji te da su za potpunu digitalizaciju u pripremi izmjene i dopune Pravilnika o sadržaju i izgledu idejnih i glavnih projekta.

Rezo je podsjetio na projekt „eNekretnine“ koji će uskoro sadržavati evidenciju prometa nekretnina i evidencije prijava javnobilježničke komore.

- Osnovni su preduvjeti za ostvarivanje i funkcioniranje sustava procjene nekretnina na tržišnoj osnovi ažurni i potpuni upisnici podataka, vođeni i strukturirani na način primjeran elektroničkoj obradi podataka - kazao je Rezo.

- Povezivanje sustava Porezne uprave sa sustavom javnih bilježnika dodatni je korak u osiguranju nadzora nad pravovremenom prijavom nastanka porezne obveze - rekla je zamjenica ravnatelja Porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan.

- Porezna uprava osnovala je radnu skupinu koja analizira porezni sustav, a produkt rada očekujemo krajem lipnja - poručila je Vuraić Kudeljan te napomenula kako će biti predložene i izmjene poreznog sustava.

- Porez na nekretnine u ovom trenutku ide kao supstitut komunalnoj naknadi - kazala je Vuraić Kudeljan.