Fair play lista 9 na sjeveru RH: "Zajedno razvijamo najuspješnije hrvatske regije!" Foto: Krešimir Đurić

Fair play lista 9 na sjeveru RH: "Zajedno razvijamo najuspješnije hrvatske regije!"

VV | 3.6.2024. u 17:35h | Objavljeno u Aktualno

Kandidati Fair play liste 9 Krunoslav Lukačić, Matija Posavec, Radimir Čačić i Valter Flego predstavili su danas u Varaždinu i Čakovcu svoj europski program. Uz sjever Hrvatske i Istarsku županiju, lista 9 predstavlja najrazvijenije i najnaprednije hrvatske regije, najjače regionalne opcije i nacionalne zajednice, različita podneblja i kulture.

447670758_1001164358046856_969172225056688887_n.jpg

Kandidati su posjetili Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin, jedan od četiri takva centra u zdravstvu u cijeloj RH. Velike projekte sufinancirane EU sredstvima posjetili su i u Međimurskoj županiji, poput europskog muzeja Riznice Međimurja te Centra znanja Međimurske županije u Čakovcu, koji sinergijom javnih, obrazovnih i istraživačkih institucija pruža podršku razvoju stalnorastućeg međimurskog gospodarstva. Kandidati su posjet Sjeveru završili na Mađerkinom bregu, 341metara visokom vidikovcu u Štrigovskom kraju, s kojega se za lijepa vremena pruža veličanstven pogled na četiri EU članice - Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku.

Kandidat HNS-a Krunoslav Lukačić, 10. na Fair play listi 9, istaknuo je kako su program i ciljevi njegove liste jasni.

- Gradimo održivu i prosperitetnu Europu zajedno! Kroz pametno usmjerene investicije potaknut ćemo gospodarski rast, stvoriti nova radna mjesta i unaprijediti kvalitetu života građana. Podržavamo poduzetnike i potičemo inovacije. Povećavat ćemo konkurentnost gospodarstva ulaganjem sredstava EU fondova u istraživanje i razvoj vještina. Rastom BDP-a posljedično dolazimo i do većih plaća, a indeksacijom i do većih mirovina. Uz istraživanje u razvoj, ističemo važnost investicija u infrastrukturu, obrazovanje i razvoj vještina, kao i održivost i zelenu ekonomiju. Moramo imati modernu infrastrukturu, radnike spremne za poslove budućnosti, a razvoj zelen i održiv - istaknuo je. 

WhatsApp_Slika_2024-06-03_u_15.07.57_52b5d8c1.jpg

Međimurski župan Matija Posavec i kandidat broj 2 Fair play liste 9 naglasio je da su „EU vrijednosti ukorijenjene u sjever Hrvatske“.

- EU nije cilj, nego sredstvo, i zato treba znati koristiti mogućnosti koje EU nudi. Sjever Hrvatske je uz Istru u tome najbolji. Nakon 10 godina članstva, imamo jasne brojke koje pokazuju razvijenost naših regija i pametnu iskorištenost EU fondova. Fair play lista 9 je potpora najranjivijim skupinama društva - našim umirovljenicima, a u Briselu ćemo se zalagati i za poboljšanje prometne infrastrukture u RH, posebice željezničke, u čemu je Valter iznimno uspješan - ustvrdio je Posavec.

Predsjednik Reformista i kandidat broj 11 na Fair play listi 9 Radimir Čačić podsjetio je da se „80% svih investicija u RH realizira europskim novcem.

Varazdin_-.jpg

- Podršku našoj Fair play listi 9 i meni osobno, dolaskom u Hrvatsku formalno je dao i Sandro Gozi, kandidat EU liberala za predsjednika Komisije. Gozi je javno podržao i naše programske ciljeve vezane za izgradnju domova za starije. Predlažemo također uvođenje vrtića u besplatni sustav te izgradnju studentskih domova sa subvencioniranim cijenama. Priuštivo stanovanje u RH je uz dugoročna sredstva uz 1% kamate rješivo kroz dokazani model POS-a, koji sam uspostavio u Račanovoj Vladi. Najveći EU projekt za sjever je brza pruga, koja iako je posebno navedena u programu Vlade, a EU ju je spremna financirati - HDZ je zaustavlja već 7 godina - istaknuo je.

Na kraju, nositelj Fair play liste 9, IDS-ov europarlamentarac Valter Flego, osvrnuo se na jedan od svojih prioriteta za drugi europski mandat.

- Želim uvesti EU PREMIUM kategoriju, kojom ću zaštititi najbolje i najkvalitetnije hrvatske proizvode. Tako ćemo stati na kraj varanju potrošača i zakidanju naših vrhunskih proizvođača. Osigurat ću da proizvođači naših najboljih proizvoda budu zasluženo prepoznati na tržištu kao najbolji. U drugom mandatu želim završiti posao! Čast mi je bila provesti dan u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, u društvu mojih kolegica i kolega, dokazano uspješnih pojedinaca, koji rade za svoj kraj, kao što ja radim za Istru i Kvarner. Zajedno nastavljamo razvijati naše regije, na svim razinama vlasti, od lokalne do europske - ustvrdio je.

Galerija slika