"Mama ŠČ!" Leta 3 svidjela se tek žiriju Portugala i naročito Srbije, ali puno više publici Foto: screenshot/YT

"Mama ŠČ!" Leta 3 svidjela se tek žiriju Portugala i naročito Srbije, ali puno više publici

vv | 14.5.2023. u 01:05h | Objavljeno u Aktualno

Riječani su dobili ukupno 123 bodova, i to od žirija tek 11 bodova (tri od Portugala i osam od Srbije), a od publike 112

Švedska pjevačica Loreen s pjesmom Tattoo je pobjednica, a predstavnici Finske i Izraela su na drugom, odnosno trećem mjestu 67. Eurovizije, koja je sinoć održana u Liverpoolu, zamjenskom gradu domaćinu, budući da zbog ruske invazije ovogodišnje natjecanje pjevača, odnosno zabavljača nije moglo biti održano u Ukrajini odakle su prošlogodišnji pobjednici.

A od svih predstavnika skoro 40 europskih zemalja, Izraela i Australije, ruska je agresija najizravnije na nastup potaknula Let 3, riječki sastav koji je bio predstavnik iz Hrvatske. Iako su očekivanja iz ne baš jasnih razloga bila daleko veća, štoviše neki su ih vidjeli i kao pobjednike, njihova "Mama ŠČ!"  završila je na 13. mjestu s ukupno 123 boda, od čega  tri boda od portugalskog žirija i čak osam od srbijanskog, dok je  publika dala 112 bodova.

Prema glasovima žirija Hrvatska se našla na 25. mjestu,  ispred posljednje Njemačke. Najviše glasova dobila je švedska pjevačica, ukupno  583, slijedi finski pjevač (526), a treća je izraelska pjevačica s 362 boda.

Nacionalni žiriji, njih 37, dali su ukupno 2146 bodova (svaki od 1 do 12), a publika iz država u finalu i onih koje nisu ukupno 2204 boda.

Let 3 je završio na 13. mjestu sa 113 bodova.

>> Čerepinko o "Mami ŠČ!": Hrvatska je malograđanska sredina, a čuđenje pokazatelj degradacije društva

Let 3 nastupio je predzadnji i oduševio publiku, koja je uglas s bendom pjevala "Mamu ŠČ!".

Hrvatska se na Eurosongu natječe od 1993. godine. Najbolji rezultat, četvrto mjesto, 1996. osvojila je Maja Blagdan s pjesmom "Sveta ljubav", a 1999. Doris Dragović s pjesmom "Marija Magdalena".

Prije Leta 3, šest godina Hrvatske nije bilo u finalu natjecanja, od 2017. kada nas je predstavljao Jacques Houdek s pjesmom "My Friend" i završio na 13. mjestu. Godinu ranije u finale se kvalificirala Nina Kraljić s pjesmom "Lighthouse" i osvojila 23. mjesto.