Europski grad stabala, domaćin sudionicima Europskog foruma o urbanom šumarstvu Foto: Parkovi

Europski grad stabala, domaćin sudionicima Europskog foruma o urbanom šumarstvu

VV | 27.5.2024. u 17:57h | Objavljeno u Aktualno

Sudionici međunarodne znanstveno stručno konferencije Europski forum o urbanom šumarstvu (European Forum on Urban Forestry – EFUF) posjetili su Varaždin, a dočekao ih je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Riječ je o jednoj od najvažnijih konferencija iz ovog područja koja okuplja renomirane znanstvenike i stručnjake iz europskih zemalja, ali i šire. Zahvaljujući svojim perivojima, parkovima, alejama i cvjetnim gredicama Varaždin je turistički dragulj kontinentalne Hrvatske, a posljednje vrijeme i mamac stručnjacima iz područja hortikulture i arborikulture te ekologije. Kako je Varaždin od nedavno u elitnom društvu zelenih europskih metropola, ovi stručnjaci i znanstvenici odabrali su ga za studijsku posjetu u sklopu konferencije.

efuf6.webp

Naš je grad odabran kao domaćin četvrtog dana susreta kako bi se sudionici upoznali s urbanim zelenim površinama Europskog grada stabala, te su ih u tu svrhu kroz zelene znamenitosti Varaždina provele direktorica Parkova Jelena Sekelj i rukovoditeljica Radne jedinice Groblje Romana Brkić Knežević. Sudionike skupa upoznale su s načinom održavanja stabala na području našega grada i njegovim najznačajnijim zelenim površinama – Gradskom groblju, parku pape Ivana Pavla II, Šetalištu Josipa Jurja Strossmayera i Šetalištu Vatroslava Jagića. Prezentirale su im principe proaktivnog upravljanja gradskim stablima, strateško planiranje, projekte uključivanja lokalne zajednice, interdisciplinarni pristup, čuvanje starih i veteranskih stabala i općenito zahvate i analize koje u vezi stabala provodi gradsko komunalno poduzeće Parkovi.

Gradonačelnik im je iskazao dobrodošlicu te istaknuo kako mu je zadovoljstvo što ih može primiti u Varaždinu, gradu koji se ponosi svojom zelenom agendom i sustavno je provodi, što je i prepoznato nagradom Europskog grada stabala.

efuf3.webp

Konferenciju, dio koje je bila i studijska posjeta Gradu Varaždinu, organizirali su Hrvatski šumarski institut s partnerima Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatskim šumama, Hrvatskim šumarskim društvom, Europskim šumarskim institutom te JU Park prirode Medvednica kao suorganizatorom.

efuf2.webp