ilustracija Foto: pixabay.com

Europska agencija za prevenciju i kontrolu bolesti: Od 1. 8. Europu očekuje snažan rast broja zaraženih koronavirusom

Varaždinske vijesti/Dnevnik.hr | 16.7.2021. u 19:28h | Objavljeno u Aktualno

Europska agencija za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavila je svoja predviđanja o napredovanju pandemije koronavirusa i ona nisu nimalo optimistična, prenosi portal Dnevnik.hr

Prema posljednjim predviđanjima, Europu od 1. kolovoza očekuje snažan rast broja zaraženih koronavirusom. Prema projekciji ECDC-a taj bi broj mogao biti pet puta veći nego što je sad. Tako očekuju skok sa 90 na do 420 slučajeva na 100 tisuća stanovnika. Tjedan nakon toga broj zaraženih mogao bi narasti i na 620.

Kako su pojasnili, rast broja zaraženih povezan je sa širenjem zarazne delta-varijante virusa, ali i ublažavanjem epidemioloških mjera diljem Europe.

Trenutačna epidemiološka situacija se pogoršava u brojnim zemljama te očekujemo da će se nastaviti pogoršavati, ističu iz ECDC-a i dodaju kako očekuju i veći broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva, ali ne u takvom broju kao u prethodnom valu, zahvaljujući procjepljenosti stanovništva.

Prema njihovom izvješću devet zemalja (Cipar, Grčka, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Portugal, Slovenija i Španjolska) može očekivati veći broj smrtnih slučajeva, dok je za 20 zemalja predviđen rast broja zaraženih.

Što se Hrvatske tiče, prema projekcijama ECDC-a, do početka kolovoza trebali bismo imati 27,6 zaraženih na 100 tisuća ljudi, da bi nakon toga broj polako počeo opadati. Isto je i s brojem smrtnih slučajeva koji bi početkom kolovoza iznosili 5,2 na milijun stanovnika, a potom bi pali na 4,4 na milijun stanovnika, upozoravaju iz ECDC-a, a objavio je portal Dnevnik.hr.