Europarlamentarci HDZ-a u Krškom: "Nuklearna energija rješenje za energetsku krizu" Foto: Ilustracija

Europarlamentarci HDZ-a u Krškom: "Nuklearna energija rješenje za energetsku krizu"

VV | 3.9.2022. u 08:43h | Objavljeno u Aktualno

Na poziv slovenskog zastupnika u Europskom parlamentu Franca Bogoviča, delegacija HDZ-a u Europskom parlamentu, zastupnici Sunčana Glavak, Karlo Ressler i Tomislav Sokol, posjetili su Nuklearnu elektranu Krško (NEK), gdje su predstavljena ostvarenja na području proizvodnje električne energije u nuklearnoj elektrani, kao i plan razvoja Nuklearne elektrane Krško. Također, prilikom posjeta zastupnici su raspravljali o aktualnim energetskim izazovima u EU zbog posljedica ruske vojne agresije na Ukrajinu, kao i o važnosti zelene tranzicije.

Zastupnik Bogovič prilikom posjeta izjavio je kako Slovenija i sve države članice EU moraju pronaći rješenja za stabilnu opskrbu električnom energijom, kao i da izgradnja drugog bloka nuklearne elektrane u Krškom omogućava dugoročno pouzdanu opskrbu sa nisko ugljičnom električnom energijom po konkurentskim cijenama.

- Slovenija i Hrvatska imaju dobra iskustva pri radu NEK-a. Za Sloveniju je važan i LNG terminal na Krku u Hrvatskoj, zbog toga je važno da nastavimo razgovore među državama o sudjelovanju na području energetike - naglasio je Bogovič.

Zastupnik Karlo Ressler rekao je kako je ruska agresija na Ukrajinu i povećana geopolitička neizvjesnost poziv za Europu na povratak politikama zdravog razuma, osobito u energetici. Dodao je kako nuklerna energija može značajno doprinijeti energetskoj neovisnosti, sigurnosti opskrbe i stvaranju dovoljne količine čiste niskougljične električne energije.

- Nuklearna elektrana Krško to već i čini kroz četiri desetljeća, pouzdanom proizvodnjom uz najviše sigurnosne standarde. Zato se u Krškom želimo dodatno upoznati s radom najvećeg elektroenergetskog objekta u Sloveniji i Hrvatskoj te podržati daljnji razvoj uske suradnju naše dvije zemlje u području energetike - ustvrdio je Ressler.

Glavak je pak istaknula kako nuklearna elektrana Krško pokriva 15 posto potreba Hrvatske za energijom što je dostatno za potrebe cijelog Zagreba.

- Prepoznajemo prednosti nuklearne energije i njezinu važnost kao dostupnog, čistog i pouzdanog izvora energije. Energetsku politiku treba sagledavati u novom globalnom kontekstu - rekla je Glavak, a s njom se složio i Sokol.

- Nuklearna energija je čist, siguran, neovisan i jeftin niskoguljični izvor energije, a budući da se hrvatski i europski građani suočavaju s vrlo visokim cijenama plina i struje, ona predstavlja rješenje za nadolazeću energetsku krizu, te uz pomoć nje možemo osigurati stratešku autonomiju i energetsku samodostatnost u odnosu na Rusiju - komentirao je Sokol.