Europarlamentarci HDZ-a u Krškom: "Nuklearna energija rješenje za energetsku krizu" Foto: Ilustracija

Europarlamentarci HDZ-a u Krškom: "Nuklearna energija rješenje za energetsku krizu"

VV | 3.9.2022. u 08:43h | Objavljeno u Aktualno

Na poziv slovenskog zastupnika u Europskom parlamentu Franca Bogoviča, delegacija HDZ-a u Europskom parlamentu, zastupnici Sunčana Glavak, Karlo Ressler i Tomislav Sokol, posjetili su Nuklearnu elektranu Krško (NEK), gdje su predstavljena ostvarenja na području proizvodnje električne energije u nuklearnoj elektrani, kao i plan razvoja Nuklearne elektrane Krško. Također, prilikom posjeta zastupnici su raspravljali o aktualnim energetskim izazovima u EU zbog posljedica ruske vojne agresije na Ukrajinu, kao i o važnosti zelene tranzicije.

Zastupnik Bogovič prilikom posjeta izjavio je kako Slovenija i sve države članice EU moraju pronaći rješenja za stabilnu opskrbu električnom energijom, kao i da izgradnja drugog bloka nuklearne elektrane u Krškom omogućava dugoročno pouzdanu opskrbu sa nisko ugljičnom električnom energijom po konkurentskim cijenama.

- Slovenija i Hrvatska imaju dobra iskustva pri radu NEK-a. Za Sloveniju je važan i LNG terminal na Krku u Hrvatskoj, zbog toga je važno da nastavimo razgovore među državama o sudjelovanju na području energetike - naglasio je Bogovič.

Zastupnik Karlo Ressler rekao je kako je ruska agresija na Ukrajinu i povećana geopolitička neizvjesnost poziv za Europu na povratak politikama zdravog razuma, osobito u energetici. Dodao je kako nuklerna energija može značajno doprinijeti energetskoj neovisnosti, sigurnosti opskrbe i stvaranju dovoljne količine čiste niskougljične električne energije.

- Nuklearna elektrana Krško to već i čini kroz četiri desetljeća, pouzdanom proizvodnjom uz najviše sigurnosne standarde. Zato se u Krškom želimo dodatno upoznati s radom najvećeg elektroenergetskog objekta u Sloveniji i Hrvatskoj te podržati daljnji razvoj uske suradnju naše dvije zemlje u području energetike - ustvrdio je Ressler.

Glavak je pak istaknula kako nuklearna elektrana Krško pokriva 15 posto potreba Hrvatske za energijom što je dostatno za potrebe cijelog Zagreba.

- Prepoznajemo prednosti nuklearne energije i njezinu važnost kao dostupnog, čistog i pouzdanog izvora energije. Energetsku politiku treba sagledavati u novom globalnom kontekstu - rekla je Glavak, a s njom se složio i Sokol.

- Nuklearna energija je čist, siguran, neovisan i jeftin niskoguljični izvor energije, a budući da se hrvatski i europski građani suočavaju s vrlo visokim cijenama plina i struje, ona predstavlja rješenje za nadolazeću energetsku krizu, te uz pomoć nje možemo osigurati stratešku autonomiju i energetsku samodostatnost u odnosu na Rusiju - komentirao je Sokol.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci