EKSTRAPROFIT Neke od najvećih tvrtki Varaždinske županije mogle bi platiti dodatni porez preko milijun eura

| 24.12.2022. u 10:39h | Objavljeno u Aktualno

Prema podacima za 2021. godinu u Varaždinskoj županiji bilo je 16 kompanija s prihodima većim od 300 milijuna kuna, a koje će od njih ući pod kriterije za plaćanje poreza na ekstraprofit znat će se tek zaključenjem financijskih izvješća za ovu godinu.

Kraj godine obilježen je i donošenjem takozvanog poreza na ekstraprofit koji će, prema Vladinim procjenama, pogoditi nešto više od 200 najvećih kompanija u Hrvatskoj, a među njima bi mogle biti i neke od najvećih kompanija iz Varaždinske županije.

Iako je svrha Europske uredbe bila dodatno oporezivati energetski sektor koji je posljednju godinu dana ostvario ogroman rast profita, Vlada RH odlučila je u 2022. godini jednokratno oporezivati sve velike kompanije s prihodima iznad 300 milijuna kuna, bez obzira na djelatnost, a koje će u ovoj godini ostvariti 20% veću dobit u odnosu na prosjek koje su ostvarile od 2018. do 2021. godine. I dok u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Hrvatskoj gospodarskoj komori i ostalim poduzetničkim krugovima kažu da je to kažnjavanje izvrsnosti, premijer Andrej Plenković ističe da je riječ o “solidarnom doprinosu koji će se usmjeriti na one koji su najviše pogođeni energetskom krizom”. Sindikalist Krešimir Sever pritom kaže da poduzetnici “rado uzimaju javni novac dok im ide loše, a kad im ide dobro, nisu spremni ništa platiti”, dok neki sindikati smatraju da u slučaju ovog poreza treba voditi računa i o iznimkama.

Prema Vladinim projekcijama, porezne škare mogle bi obuhvatiti 208 tvrtki, a porezom na ekstraprofit uprihodilo bi se ukupno milijarda i pol kuna. Porezni obveznici, koji uđu u navedene kriterije, platit će redovan porez na dobit po stopi od 18%, a potom će još jednokratno, za 2022. godinu, na ostvareni “ekstraprofit” platiti 33% dodatnog poreza na dobit.

U HUP-u kažu da se ovim porezom u pitanje dovodi investicijski potencijal, konkurentnost i likvidnost najuspješnijih tvrtki i da se tjeraju potencijalno novi strani investitori, a ima i onih koji najavljuju ustavne tužbe jer se porez donosi pred kraj fiskalne godine. U HGK - Županijskoj komori Varaždin kažu da je Vlada tijekom e-savjetovanja prihvatila neke njihove prijedloge, tako da u četverogodišnji prosjek neće ulaziti godine u kojima su tvrtke ostvarile gubitke. Prema podacima za 2021. godinu u Varaždinskoj županiji bilo je 16 kompanija s prihodima većim od 300 milijuna kuna, a koje će od njih ući pod kriterije za plaćanje poreza na ekstraprofit, znat će se tek zaključenjem financijskih izvješća za ovu godinu.

Cijeli tekst i komentare lokalnih menadžera o dodatnom porezu možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.