"Dvostruki" je neradni dan - slave se Dan državnosti i Tijelovo Foto: VV arhiva / ilustracija

"Dvostruki" je neradni dan - slave se Dan državnosti i Tijelovo

Varaždinske vijesti | 30.5.2024. u 07:56h | Objavljeno u Aktualno

Danas je u Hrvatskoj "dvostruki" neradni dan - obilježavaju se, naime, Dan državnosti i blagdan Tijelova.

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.

Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, a za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa. Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman.

Izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima 2001. godine, taj se dan sve do 2020. godine obilježavao kao spomendan - Dan Hrvatskoga sabora, dok se Dan državnosti slavio 25. lipnja. Donošenjem novog zakona 2019. godine, od 1. siječnja 2020. godine Dan državnosti ponovno se obilježava 30. svibnja.

Na isti dan kao i Dan državnosti, ove se godine slavi i Tijelovo - blagdan kojim Katolička crkva slavi ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak. Blagdan Tijelova, punog naziva svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove, slavi se svake godine devetog četvrtka nakon Uskrsa, odnosno u četvrtak nakon svetkovine Presvetoga Trojstva, uz održavanje tijelovskih procesija. Tijelovo je u Hrvatskoj državni blagdan i neradni dan.

Varaždinski biskup Bože Radoš predsjedat će današnjim euharistijskim slavljem u varaždinskoj katedrali s početkom u 10 sati, nakon kojeg će uslijediti tijelovska procesija središtem grada, uz sudjelovanje svećenika i vjernika grada Varaždina te ovogodišnjih prvopričesnika.