Projekt rekonstrukcije i modernizacije pozornice HNK-a vrijedan je 6,5 milijuna eura Foto: VV arhiva

Država daje 200 milijuna kuna za sufinanciranje EU projekata, a neki gradovi nemaju što prijaviti!?

| 3.9.2018. u 17:05h | Objavljeno u Aktualno

Općine, gradovi i županije koje imaju problem sa sufinanciranjem tzv. domicilne komponente, od sredine kolovoza mogu se prijaviti na javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za dodjelu bespovratnih i namjenskih sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu. Za sufinanciranje EU projekata JLS-ovima i njihovim tvrtkama je na raspolaganju ukupno 200 milijuna kuna, a zahtjevi će se zaprimati do iskorištenja sredstava odnosno najkasnije do sredine prosinca.

I dok nam iz pojedinih gradova, kao i iz same Varaždinske županije, kažu kako već jesu ili će uskoro aplicirati na spomenuti javni poziv kako bi dobili toliko priželjkivane bespovratne potpore za sufinanciranje EU projekata, drugima one nisu potrebne, sudeći po tome da o tome šute. Međutim, svi su redom spremno i poprilično opširno objasnili da trenutno provode projekte, odnosno koliko ih je u pripremi te koliko ih je prijavljeno u ovoj godini.

"Ministarstvo nas ne prepoznaje"

Gledajući gradove u zapadnom dijelu županije, iz Grada Ivanca nam je odgovoreno da će oni na javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU prijaviti sve projekte za koje – prema propozicijama natječaja – Grad već ima sklopljen ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova EU, a koji će ispunjavati kriterije za prijavu. Inače, Grad Ivanec ove je godine prijavio 15 projekata ukupne vrijednosti 16,6 milijuna kuna pri čemu iznos potpore bilo iz nacionalnih, bilo iz EU sredstava, iznosi 11,4 milijuna kuna, dok vlastita sredstva Grada iznose 5,2 milijuna kuna. Od većih projekata valja izdvojiti projekt dogradnje i opremanja Muzeja planinarstva (2,8 milijuna kuna) te projekt rekonstrukcije raskrižja Preradovićeve i Ul. Ivana Gorana Kovačića koji sufinanciraju Ministarstvo kulture, odnosno MUP, dok bi se EU sredstvima sufinancirali primjerice projekti nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada (2,3 milijuna kuna) koji je u tijeku te projekt uređenja nerazvrstane ceste u Prigorcu (4,2 milijuna kuna).

Više o projektima koje gradovi namjeravaju prijaviti na europske fondove pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u