Država će financijski poduprijeti općine koje se odluče za funkcionalno povezivanje i obavljanje pojedinih zajedničkih poslova

Varaždinske vijesti/Vlada RH | 20.7.2022. u 19:48h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjednika Hrvatske zajednice županija Danijela Marušića, predsjednika Udruga gradova u RH Željka Turka i predsjednika Hrvatske zajednice općina Božu Lasića.

Uz premijera su bili ministar financija Marko Primorac i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Na sastanku je potvrđena kvalitetna suradnja i partnerstvo Vlade s predstavnicima županija, gradova i općina, objavio je portal hrvatske Vlade.

Tema današnjeg susreta bio je prijedlog reforme Vlade koja se tiče funkcionalnog spajanja općina i zajedničkog obavljanja poslova iz djelokruga jedinica lokalne samouprave.

Optimizacija sustava lokalne samouprave važna je reforma Vlade, koja je i dio kriterija koji će se ispuniti u okviru provedbe Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Razdoblje provedbe ove reforme je od siječnja 2023. do lipnja 2026.

Predsjednik Vlade Plenković predstavio je čelnim ljudima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova u RH i Hrvatske zajednice općina prioritete reforme, koja podrazumijeva daljnju decentralizaciju i podršku funkcionalnom spajanju općina s ciljem racionalizacije troškova, veće transparentnosti i efikasnosti u radu jedinica te kvalitetnijeg pružanja usluga građanima.

Naglasio je i da će država financijski poduprijeti općine koje se odluče za funkcionalno povezivanje i obavljanje pojedinih zajedničkih poslova. Usto, financijska podrška bit će osigurana i za one općine, kod kojih bi, na dobrovoljnoj osnovi, postojao interes za stvarnim spajanjem.

Čelnici Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova u RH i Hrvatske zajednice općina izrazili su podršku prijedlogu Vladine reforme koji će uspostaviti kvalitetniji i učinkovitiji sustav lokalne i područne samouprave kroz funkcionalno povezivanje jedinica.

U tom smislu istaknuli su kako bi, uz načelo dobrovoljnosti i postojeći interes brojnih općina, sustav zajedničkog izvršavanja pojedinih poslova jedinica bio prije svega u interesu građana, kao i još skladnijeg funkcioniranja središnje i lokalne razine vlasti.

Poručili su i da se reformom očekuje jačanje kapaciteta lokalnih jedinica kako bi one bile učinkovitije u obavljanju poslova iz svog djelokruga te pripremanju i realizaciji razvojnih projekata.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci