Društvo "Naša djeca": Nismo se javili za prostor jer nije primjeren za smještaj djece Foto: Krešimir Đurić

Društvo "Naša djeca": Nismo se javili za prostor jer nije primjeren za smještaj djece

| 1.6.2016. u 13:22h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj podjeli ključeva varaždinskim udrugama koje su dobile prostore u Graberju 33, bivšem Centru Tomislav Špoljar, gradonačelnik Goran Habuš apelirao je na Društvo "Naša djeca" da se predomisle i jave za prostor na prvom katu koji su za njih predvidjeli.

- Ono što želim posebno upozoriti, jest da nije dobro što se Društvo "Naša djeca" nije javilo za prostor u Graberju 33. Mi smo im pokazali i ponudili prostor, no oni su rekli da time nisu zadovoljni. Ostaju u prostoru koji nije njihov i predviđen je za izgradnju nove zgrade FOI-a, bojim se da ako ne prihvate ovu ponudu da u bližoj budućnosti neće imati dovoljno kvalitetan prostor kad FOI krene s izgradnjom - naveo je gradonačelnik te apelirao na Društvo "Naša djeca" da još jednom razmisle o prostorima u Graberju 33.

Međutim, kako je naglasila Jelena Mikić, ravnateljica Društva "Naša djeca", na natječaj se nisu javili zato jer prostor nije adekvatan za njihov rad i sadržaje koje provode, prvenstveno za radionice.

Kako je napomenula Mikić, Društvo "Naša djeca" bilo je pozvano u razgled prostora u bivšem Centru Tomislav Špoljar, kojeg su razgledali, a bili su im prezentirani i okvirni planovi gdje bi trebao biti smješten DND i druge udurge.

- Rekli su da će natječaj raspisati za kojih mjesec dana i neka si razmislimo jesmo li zainteresirani za prostor. Mi smo sve detaljno pregledali i nismo se prijavili na natječaj jer smatramo da trenutni prostor bivšeg Centra Tomislav Špoljar nije adekvatan, odnosno da je u nezavidnom stanju. Naša djeca kojih imamo preko 400 ne mogu obavljati svoje radionice u tom prostoru - smatra Mikić dodavši kako je prostor neuređen, parketi su dignuti, stolarija i sanitarije nisu adekvatni za smještaj djece.

- Djeca s posebnim potrebama koja pohađaju naše radionice ne mogu na prvi kat ako su u kolicima, a njihova je plan bio da nas stave na prvi kat. Rekli smo gradonačelniku da ne želimo prepirke ili svađe, već da taj prostor ne odgovara našim potrebama. Mi imamo primjerice radionicu za bebe koju pohađaju djeca već od prve godine života, a kako sad tu djecu staviti u prostor koji nema ni prilagođene sanitarije, neuređen je i tek treba u njega ulagati - pita se Mikić i još jednom napominje kako ovaj prostor apsolutno nije adekvatan za Društvo "Naša djeca" što je bio jedini razlog zašto se nisu javili na natječaj.

- Smatram da smo trenutno dobro odlučili jer Društvo "Naša djeca" radi i jer su djeca u normalnom, čistom i zdravom prostoru i mislim da je to sad najvažnije - istaknula je Mikić te dodala kako u trenutnom prostoru mogu biti tako dugo dok FOI ne počne s izgradnjom nove zgrade, što je s njima i dogovoreno.