Doznajte raspored misa u Velikom tjednu

Varaždinske vijesti | 8.4.2017. u 09:51h | Objavljeno u Aktualno

Iz Varaždinske biskupije obavještavaju da će biskup mons. Josip Mrzljak tradicionalno u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu predvoditi bogoslužja u Velikom tjednu.

Slavlje Velikog tjedna započet će Cvjetnicom, Nedjeljom Muke Gospodnje, 9. travnja, središnjim misnim slavljem u 11 sati. U spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem, mons. Mrzljak će blagoslivljati maslinove i druge grančice te cvijeće koje će vjernici potom nositi svojim kućama.

Istog će dana u Lepoglavi s početkom u 16 sati predvoditi Križni put u Lepoglavi. Naime, u Lepoglavi se već tradicionalno na Cvjetnicu održava Križni put nadahnut mučeništvom blaženog Alojzija Stepinca. Procesija će započeti kod kipa bl. Stepinca koji se nalazi kod župne crkve, nastavit će se uz zidove Kaznionice, do brda Gorica, a završit će u kapeli sv. Ivana Krstitelja. Četrnaest postaja Isusovog križnog puta prispodobljeno je s mučeništvom bl. Alojzija koji je u lepoglavskoj kaznionici proveo više od pet godina. Organizator Križnog puta je Župa Bezgrešnog začeća BDM iz Lepoglave.

Na Veliki četvrtak, 13. travnja, biskup će u 10 sati u katedrali predvoditi Misu posvete ulja, a u 18 sati Misu Večere Gospodnje. Tim će se liturgijskim slavljima na otajstven način proslaviti i obnoviti ustanovljenje Euharistije i svećeničkog reda, čime će i službeno započeti Vazmeno trodnevlje. Misu posvete ulja biskup slavi u zajedništvu sa svim svojim svećenicima koji tom prilikom obnavljaju svećenička obećanja dana na ređenju. Na toj misi blagoslivlja se ulje koje će se koristiti u sakramentima krštenja, bolesničkog pomazanja i krizme. Zanimljivost Mise Večere Gospodnje je pranje nogu, slikovita gesta kojom svećenik ponavlja ono što je Isus učinio svojim učenicima na Posljednjoj večeri, kada im je služenje drugima predstavio kao obilježje njegove vlasti.

Na Veliki petak, 14. travnja, zapovjedani post i nemrs, mons. Mrzljak će u 11.30 sati posjetiti Caritasovu Pučku kuhinju, a u 17 sati će u katedrali predvoditi obrede Muke Gospodnje. Na taj dan u cijeloj Katoličkoj Crkvi nema euharistijske službe, već se slave isključivo obredi Muke Gospodnje.

Na Veliku Subotu, 15.travnja, dan tišine i molitve, također nema svetih misa, već će u 20 sati biskup Mrzljak predvoditi Vazmeno bdijenje u varaždinskoj katedrali čime će započeti proslava Uskrsa.

Na sam Uskrs, 16. travnja, biskup će u katedrali Uznesenja BDM na Nebo predvoditi središnje misno slavlje u 11 sati.

Na Uskrsni ponedjeljak, 17. travnja, biskup će u 11 sati također u katedrali služiti svetu misu za sve smrtno stradale i nestale hrvatske branitelje Domovinskog rata. Na misi se očekuje velik broj članova Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske biskupije.