Dom za starije: "Moj grijeh je što nisam dopustio Čačićevoj Reformistici da digne cijene" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Dom za starije: "Moj grijeh je što nisam dopustio Čačićevoj Reformistici da digne cijene"

IHR/Varaždinske vijesti | 20.7.2022. u 14:32h | Objavljeno u Aktualno

- Dom za starije i nemoćne u Varaždinu izgrađen je 1979. godine i od tada do mandata župana Čačića nije bilo većih investicija. Nakon toga su se određene investicije odradile, nakon čega slijedi ponovno sušni period, za vrijeme župana Štromara. U proteklom mandatu župana Čačića samo putem EU fondova je realiziran projekt energetske učinkovitosti vrijedan 34 milijuna kuna i to se upravo sada pokazalo sudbonosnim. Svjedočimo dramatičnom porastu cijena boravka u Domu za starije i nemoćne, a vezano uz drastično povećanje cijene energenata. I sad zamislite koliki bi rast cijena bio da taj projekt nije realiziran. Pored toga, svjedočimo kontinuiranom diskriminaciji sjevera po pitanju godišnjeg izdvajanja od strane Ministarstva za Dom. Sam HDZ-ov ravnatelj potvrdio je da je posljednjih godina Dom zakinut za barem 10 milijuna kuna. Župan Čačić je jednokratno, od HDZ-ove ministrice Murganić, 2019. godine dobio milijun kuna dodatno. Godinu dana kasnije dobili smo obećanje od HDZ-ovog ministra Aladrovića da će se iznosi koji se s državne razine izdvajaju za domove izjednačiti i da neće biti zakidanja. Danas, 13 mjeseci nakon preuzimanja vlasti u Županiji svjedočimo da HDZ-ov župan i HDZ-ov ravnatelj od HDZ-ovog ministra ne dobivaju ni to. Čemu onda takva vertikala vlasti? Kad bi se izjednačila davanja za domove za starije, i uz postignute energetske uštede, siguran sam da do takvog povećanja usluga smještaja ne bi dolazilo. Možete li korisnicima varaždinskog Doma zašto ne funkcionira vertikala vlasti, što za posljedicu ima poskupljenje usluge u toj ustanovi i što se radi po tom pitanju s aktualnim ministrom? - zanimalo je vijećnika Reformista Roberta Vugrina na današnjoj sjednici Županijske skupštine, o čemu su se još jučer očitovali priopćenjem iz Kluba vijećnika Reformista Županijske skupštine.

- Reformisti: "Župane, zašto nanosite direktne štete građanima Varaždinske županije?"

Župan Anđelko Stričak je rekao da, iako su tražili izvješća o uštedama, nikad ih nije dobio iako je sam vijećnik Vugrin bio zamjenik župana u prošlom sazivu.

- Tolike su uštede da ih je teško prikazati na papiru - ustvrdio je župan Stričak i dodao kako su nedavno u medijima mogli čitati kako se jedna osoba žali zbog rasta cijena smještaja u Domu za starije i nemoćne osobe u Varaždinu.

 

- Samo jedna. I to, gle čuda, žali se nećakinja koja je u Dom smjestila tetu. Ta nećakinja je u zadnja tri mjeseca čak jedanput, u travnju, obišla tu svoju tetu, toliko o brizi za smještaj u Domu. Danas, kad bi se dogodilo, da zbog nekog razloga svi korisnici Dom napuste, mi bismo ga u 24 sata sedam puta mogli popuniti, takav je interes. Stoga, vjerujem da svi naši zaposlenici daju sve od sebe da se korisnici bolje osjećaju, a kad govorimo o rastu cijena, moram priznati da je to moj grijeh. Još prošle godine je bivša ravnateljica, Čačićeva Reformistica, tražila povećanje od 25 posto, a odobrio sam joj 10 posto. Aktualni ravnatelj Doma Runac je ravnatelj tek od travnja. Da sam ja tada dozvolio Čačićevoj Reformistici, gospođi Vidović, da povisi cijene Doma za 25 posto, ne bih se sada ovdje opravdavao. Priznajem da je to moj grijeh i možda sam trebao sve prepustiti gospođi Vidović - komentirao je župan Stričak poskupljenje cijena smještaja u Domu za starije i nemoćne u Varaždinu.