Reformisti: "Župane, zašto nanosite direktne štete građanima Varaždinske županije?" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Reformisti: "Župane, zašto nanosite direktne štete građanima Varaždinske županije?"

VV | 19.7.2022. u 16:30h | Objavljeno u Aktualno

Uoči sjednice Županijske skupštine, koja počinje sutra u 9 sati, Klub vijećnika Narodne stranke – Reformisti poslali su prioćenje. 

- HDZ-ov župan Anđelko Stričak uspio je u godinu dana povećati cijene Doma za starije i nemoćne za 30 posto! To je prema dostupnim podacima najviše poskupljenje u Hrvatskoj od onih domova koji su se odlučili na podizanje cijena. Tako je cijena jednokrevetne sobe umjesto dosadašnjih 2.850 kuna porasla na 3.740 kuna! Uz prosječnu mirovinu manju od 2.600 kuna to je za naše umirovljenike i njihove obitelji potpuno neodrživo. HDZ-ov ravnatelj Alen Runac povećanje pravda rastom cijene energenata što je vrlo zanimljivo jer je Varaždinska županija u mandatu župana Čačića i Reformista uložila 34 mil kuna u energetsku obnovu Doma, obnovu stolarije, fasade te ugradila solarne panele. Koliko bi povećanje HDZ smislio da nije odrađen taj EU projekt?! - pitaju se Reformisti koji očekuju najoštriju osudu i povlačenje ovakve odluke o povećanju od strane svih stranaka u Skupštini, a posebno od predstavnice umirovljenika i predsjednice Županijske organizacije HSU-a Jadranke Bahlen, koalicijske partnerice HDZ-a.

- Ono što je u ovoj situaciji posebno sramotno za HDZ-ovog župana Stričaka je činjenica da "Vertikala Županija HDZ - Vlada HDZ" funkcionira na način da iz državnog proračuna drugi domovi diljem Hrvatske dobivaju znatno veća sredstva, a neki čak i dvostuko veća od Doma za starije i nemoćne u Varaždinu - navode u priopćenju Reformisti te dodaju kako će građani Varaždinske županije, zbog nesposobnosti županijske vlasti, izvojiti dodatnih 15 milijuna kuna u realizaciji projekata.

- Kroz rebalans proračuna predviđeno je dodatno izdvajanje preko 15 milijuna kuna za projekt izgradnje i opremanja Dnevne bolnice i Objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Projekt izgradnje trebao je završiti još krajem prošle godine, a mi sada novih 15 milijuna kuna izdvajamo između ostalog i za građevinske radove na tom objektu, i to osam mjeseci nakon što su ti radovi trebali biti završeni. Imali su gotove projekte, gotove ugovorene radove, a sada probijaju i rokove i iznose! - ustvrdili su. 

Ističu kako ukupan iznos za projekt je ovime već probijen za preko 20 posto, dakle za 15 milijuna kuna, i to se sada, navode, financira vlastitim sredstvima Županije na projektima koji su predviđeni da se 100 % financiraju sredstvima EU fondova.

- Da su Reformisti tako radili, nikada ne bi realizirali preko 250 projekata i ostvarili 50 milijuna kuna viška na kraju svog mandata. Za taj iznos od 15 milijuna kuna ova županija je mogla dobiti potpuno novi izgrađeni i opremljeni Dnevni centar za boravak 70-ak starijih osoba, a za to već postoji i projektna dokumentacija i zemljište - navode Reformisti koji su se osvrnuli i na zaustavljanje ključnog projekta brze pruge, od 4,5 milijuna kuna te projekt Varaždinskih Toplica, "težak" 600 milijuna kuna.

- Konačno rješenje trase Čačićevog projekta brze pruge koja bi Varaždin dovela na 40 minuta do Zagreba od strane HŽ Infrastrukture usvojeno je i prezentirano u varaždinskoj županijskoj palači u prosincu 2021. godine. Županu Stričaku (HDZ) trebalo je ipak više od sedam mjeseci samo da pokrene postupak ubacivanja dionice Lepoglavske spojnice u prostorni plan. Dakle, nakon što je maknuo prugu iz prioriteta Sporazuma Sjever (a stavio cestu koja se uopće ne financira EU sredstvima, već iz državnog proračuna, ali mu to nitko nije objasnio) cijelo vrijeme -  i kao zastupnik HDZ-a, a posebno sada kao župan - ulaže sve napore da se ovaj projekt ne realizira. Župan Stričak (HDZ) odustao je od EU projekta razvoja Varaždinskih Toplica vrijednog čak 600 milijuna kuna europskog nepovratnog novca. Ta sredstva sada su dodijeljena drugim županijama i drugim toplicama poput onih u Bjelovaru koje su dobile 250 milijuna kuna, kao i Daruvarske, Stubičke i tako dalje. Samo je naša županija s najvrjednijim toplicama u cijeloj regiji ostala bez ičega. Zašto župane Stričak (HDZ) nanosite direktne štete građanima ove županije? - pitaju se Reformisti.

Označeno u