Dobrović obišao mjesto požara na Piškornici: "Lijepo žive od otpada i to ih je ulijenilo" Foto: ePodravina.hr

Dobrović obišao mjesto požara na Piškornici: "Lijepo žive od otpada i to ih je ulijenilo"

VV/ePodravina | 4.9.2016. u 16:09h | Objavljeno u Aktualno

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović danas je obišao odlagalište otpada Piškornicu kako bi iz prve ruke pogledao posljedice jučerašnjeg požara i razgovarao s direktorom Piškornice Mladenom Jozinovićem o mogućim rješenjima kojima bi se takvi incidenti u budućnosti spriječili, piše portal ePodravina.hr.

Ovdje možete vidjeti dokaz višegodišnjeg neodgovornog ponašanja u gospodarenju otpadom. Postoji i apsurdna situacija u kojoj odlaganje otpadom postaje oblik poduzetništva, da se stvaraju prihodi od gomilanja materijala, a da se ne ide prema sustavnom rješenju. Radilo se o neugodnoj situaciji, stvarao se metan koji je sklon samozapaljivanju, a gorio je papir i plastika. To je ozbiljna situacija jer ovdje postoje vrlo toksične tvari. Požar je saniran i to je kratkoročno rješenje, a dugoročno rješenje je ono za što se Ministarstvo zalaže, uspostava ekološki osnovanog gospodarenja otpadom. Ako bismo taj materijal kompostirali kod kuće, nema od čega nastati metan, ako bismo odvojili plastiku i papir u lokalnim centrima, nema što gorjeti. Uhodane politike koje idu za tim da se ovaj sustav nadogradi tako da se obrađuje ovako pristigli otpad je nešto što trebamo maksimalno smanjiti. Imamo veliki potencijal u našem društvu da popravimo ekološku i resursnu učinkovitost i to je velika odgovornost – izjavio je Dobrović.

Trenutne probleme s odlagalištima, prema njegovom mišljenju, treba rješavati promjenom načina razmišljanja o otpadu. Mladen Jozinović zahvalio je ministru na posjetu i rekao je da se ispričava svim građanima koji su se uznemirili radi požara.

Tretirat ćemo mjesto požara bioalgenom kako bi se spriječio dotok kisika i pospješila razgradnja. Jedino pravo rješenje je da na ovakva odlagališta, kada ona jednom budu u funkciji, dolaze što manje količine otpada prije izgradnje pogona za obradu, kakvi god da će biti. Za to vrijeme ćemo izgraditi mjernu stanicu koja će mjeriti kakvoću zraka, a njeni podaci bit će javno dostupni – rekao je Jozinović.

- Sav otpad koji se odlaže ovdje obrađuje se sukladno zakonima i uvjeren sam da do požara nije došlo zbog novog otpada koji pristiže – dodao je Jozinović i istaknuo da će Piškornica učiniti sve što može da sustav gospodarenja otpadom funkcionira, pa tako ne odbacuje mogućnost privremenog prestanka dovoza otpada ako to nadležna tijela budu tražila.

Činjenica da se otpad ovdje dovozi, naplaćuje i da od toga poduzeće jako lijepo živi sasvim sigurno uljenjuje upravu u tome da razvija sustav onako kako bi ga trebalo razvijati – dodao je ministar Dobrović. Mladen Jozinović na to je ponovio da će tvrtka poštivati svaki plan koji donese ministarstvo, kao što je i dosad radilo.

Projekt Piškornice ne stoji, on se samo smanjuje i prilagođava europskim regulativama. Mijenjam sustav onako kako ga treba mijenjati, a to će i skratiti vrijeme jer se puno brže i lakše izgrađuju reciklažni centri u odnosu na jedan megalomanski centar kao što je ovdje zamišljeno – zaključio je Dobrović.