Milanović: Dobro je da je Varteks uvršten među prioritete jer bez državne pomoći neće ići

vv | 20.7.2021. u 13:01h | Objavljeno u Aktualno

- Došao sam u posjetu gradu Varaždinu, ali prije svega Varteksu, koji je jedan od zadnjih uspravnih primjera tekstilne industrije u Hrvatskoj i nadam se da će to i ostati,  rekao je predsjednik RH Zoran Milanović, koji je, slučajno ili možda i ne, upravo na 20. godišnjicu pogibije tadašnjeg predsjednika uprave Varteksa Anđelka Herjavca, posjetio varaždinsku tekstilnu industriju, a zatim se susreo s varaždinskim gradonačelnikom dr.sc. Nevenom Bosiljem i varaždinskim županom Anđelkom Stričakom.

Milanović je obišao proizvodni pogon tvrtke Varteks i izložbeni prostor Varteksa i Varteks PRO (specijalna vojna odjeća), a nakon posjeta pogonu, predsjednik Milanović i savjetnici održali su radni sastanak s predstavnicima Uprave Varteksa na čelu s Tomislavom Babićem, predsjednikom Uprave Varteksa. Na sastanku je bilo riječi o planovima i daljnjem razvoju ove najveće hrvatske modne tvrtke. Vlada RH, kako je napomenuo Milanović, uvrstila je projekt "Varteks kvart - urbana regeneracija“ u popis prioritetnih projekata..

- To je dobro jer bez državne pomoći to neće ići. Polako se, nažalost, svi gase. Male su plaće i bez pomoći vlast, vlade i politike ta vrst proizvodnje, posebno ova ambicioznija tekstilna, koja ostvaruje neku dobit, naprosto treba potporu. I to je glavni razlog mog boravka, rekao  je Milanović.

IMG-d0175a0f823f4a3ef92537e4926dfbb8-V.jpg

Osim u Varteksu, predsjednik RH imao je i radni sastanak s gradonačelnikom, županom i njihovim suradnicima u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.

IMG-8c38897202328496ba16037fe79b7749-V.jpg

- Zahvaljujem predsjedniku Zoranu Milanoviću što je prihvatio moj poziv da posjeti Varaždin. Zajedno smo bili u Varteksu jer on treba i državnu, ali i pomoć Grada, prema kojem ima dug od pet milijuna kuna, koji će se, sukladno našem dogovoru s upravom,  obročno otplaćivati od kune dvije mjesečno pa do većih iznosa, kada će se pokrenuti projekt Urbane regenaracije, odnosno prikupe novac koji su dužni i moramo ga naplatiti prema zakonu. Tu se radi o tisuću radnih mjesta i nadamo se da ćemo zajedno s upravom pomoći da preživi Varteks, koji ima tradiciju. Tisuću radnim mjesta je vrlo bitno za ovaj grad i i regiju, rekao je Bosilj.

Predsjednik RH, koji je i pokrovitelj, pozvan je na otvorenje VBV-a 17. rujna, , a gradonačelnik Bosilj i župan Stričak pozvali su da i na obilježavanje oslobođenja Varaždina, iako u to vrijeme putuje na opću skupštinu UN-a.

- Doći ću ponovno u Varaždin, ako ne na otvorenje VBV-a, onda na 30. obljetnicu oslobođenja Varaždina, budući da je to važan datum u obrani Hrvatske jer je tada uzet značajan dio borbene tehnike koja je pomogla u oslobađanju ostalih dijelova Hrvatske, rekao je Milanović, napominjući da je o tome razgovarao sa čelnicima Grada i Varaždinske županije, koji zajedno priređuju obilježavanje.

IMG-517ad0b300dd70ffeabb467ef0cc532a-V.jpg