Do berbe grožđa svega 15-ak dana: Očekuje se prosječna berba, a količine su individualne

| 6.9.2021. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Do berbe grožđa ostalo je svega 15-ak dana i kažu vinogradari urod neće podbaciti. Za razliku od drugih poljoprivrednih grana, za vinogradare je godina bila povoljna budući da je lozi pogodovalo sunčano i suho vrijeme, bolesti su se manje razvijale, a berba, koja bi treba početi u drugoj polovici rujna, očekuje se da će biti prosječna.

- Godina nije odlična, ali nije ni podbacila pa možemo biti zadovoljni. Individualni su slučajevi pojave bolesti, ali općenito vinogradari su ipak bolje prošli nego drugi poljoprivrednici - kažu nam sugovornici Ankica Kuzmić i Dragutin Košćak, predsjednica i počasni predsjednik novomarofske Udruge vinara i voćara Pinta.

U proljeće je bilo dosta oborina pa je slijedilo dugo sušno razdoblje, no suša je za vinograd dobra.

- Ne razvijaju se bolesti, jedino bobice su se slabije napunile sokovima, no ne može sve biti idealno. Problem su zadali kasni mrazovi. Ranije sorte više nisu kasnije razvile plod, slijedio je kišni pa period suše, ali glavno da za sada nije bilo tuče - kažu sugovornici, prisjećajući se da je 2018. godina bila godina koju pamte po prinosima.

Složili su se da će berba ranijih sorti, kao što su portugizac, chardonnay, muškat, pinot i silvanac zeleni biti oko polovice rujna, a po dekadama se beru naredne kasnije sorte.

- Primjerice prva dekada su rane sorte, npr. portugizac i od tada se računaju ostale dekade. Druga je dekada sivi pinot, sauvignon i sl., dok je graševina, rajnski rizling i sl. treća dekada, odnosno bere se 20 dana kasnije od ranih sorti - objašnjava sugovornik Košćak.

Bit će to prosječna berba, a količine su individualne od vinogradara do vinogradara. Što se samih prinosa tiče i to je individualno i ovisi o rezidbi, oplodnji i slično, no recimo da je visina šećera već sada od 15 do 16 % po Baboou kod ranijih sorti i to je dobar pokazatelj, ali kažu sugovornici, za tehnološku zrelost grožđa treba pratiti i stanje ukupnih kiselina u grožđu.

- Za dobra vina ukupne kiseline trebaju biti od 6 do 8 g/l, a problemi se javljaju ako su kiseline previsoke. Šećer je lakše nadoknaditi jer dozvoljeno ga je dodavati nedovoljno slatkom moštu, ali ako su kiseline visoke tada ih je puno teže skinuti. Treba pratiti ta dva parametra i kada se oni uravnoteže, odnosno kada su šećeri dovoljno visoki, a to je oko 18%, a kiseline padnu na 6 do 8 g/l berba može početi. To su idealni uvjeti za tehnološku zriobu grožđa, no na to vinogradar ne može uvijek utjecati - kažu, dodajući da ono na što mogu utjecati jest proces prerade grožđa u podrumu - od berbe do vrhunskih vina.

Kako do vrhunskih vina, kojima se članovi Udruge Pinta mogu pohvaliti, čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...