DJEČJI VRTIĆ Obnovljena sportska dvorana u Kozarčevoj, kreće izgradnja vrtića u Hrašćici i podižu se plaće

MGA | 20.10.2022. u 13:05h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je jučer objavljeno da je Gradu Varaždinu odobreno gotovo 4,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava za izgradnju dječjeg vrtića u Hrašćici, zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković danas je obišao Dječji vrtić Varaždin, objekt u Kozarčevoj, gdje je nedavno uređena sportska dvorana kojoj je prokišnjavao krov.

- Izgradnjom Dječjeg vrtića u Hrašćici omogućit će se pohađanje vrtića za još 60 nove djece. Taj smo projekt pokrenuli čim smo došli kao nova gradska uprava, uz još 40-ak projekata. Dolaskom u gradsku upravu zatekli smo dosta loše stanje u dječjim vrtićima, od infrastrukture do problema u prehrani. Dosad smo uložili ukupno 1,2 milijuna kuna u riješavanje tih problema, među kojima je i obnova sportske dvorane u Kozarčevoj. Promijenili smo parket i zemijenili krovište koje je prokišnjavalo. Iako je prije dvije godine u Kozarčevoj napravljena energetska obnova ovojnice, nije se napravilo cjelovito rješenje, kao sada, pa je krov curio. Kupili smo i novu perilicu za rublje u vrijednosti od gotovo 90.000 kuna, dok je ona stara bila još iz 70-ih godina - naveo je Marković. Na radove u Kozarčevoj utrošeno je oko 900.000 kuna dok su ostala sredstva utrošena na radove u novom vrtiću u Kućanu i u objektu u Aleji.

DSC_8964.jpg

- U Kućani imamo novi vrtić ali nije bio dobro projektiran pa smo morali napraviti i nadstrešnicu s južne strane. Temeljem tog projekta radit će se i novi vrtić u Hrašćici, ali uz preinake onoga što nije valjalo tako da ne bismo trebali imati takvih repova kao u Kućanu - kaže Marković.

Rekao je da je postignut dogovor u pregovorima sa sindikatima predškolskih ustanova, ali da će sve objaviti sljedeći tjedan, nakon sastanka sa sindikatima javne uprave i kulture.

- Ostao je još samo dogovor oko osnovice. Od 1.1. povećat će se koeficijenti za 6% i uvodi se topli obrok u punom poreznom maksimumu koje je dozvolilo Ministarstvo financija, a to je iznos od oko 65 eura. I osnovica će ići gore, ali tu su još sutra pregovori sa sindikatima javne uprave i kulture pa ćemo onda izaći van s cjelovitim podacima. Nismo zaboravili naše odgojiteljice, kao ni druge zaposlenike kao što su kuharice koje provode novi program u prehrani i sigurno im nije lako jer su to promjene na koje se moramo naviknuti - rekao je Marković.

Pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić govorila je o povećanju broja asistenata u vrtićima koje direktno financira Grad Varaždin, s obzirom da se na državnoj razini financiraju samo asistenti u nastavi.

- Imamo sve više djece s poteškoćama tako da u ovoj pedagoškoj godini imamo ukupno 23 asistenta u vrtićima, koji su plaćeni pod istim uvjetima kao i asistenti u nastavi. Ove smo godine napravili iskorak te će dobiti 2.500 kuna neoporezivo kao nagradu plus plaćeni prijevoz - rekla je Vusić spomenuvši i da se promjene u prehrani uvode postupno kako bi se djeca mogla prilagoditi.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin Jasenka Husnjak kaže da je sportska dvorana u Kozarčevoj imala ogromnih problema i zbog podzemnih voda, ali da je situacija sada daleko bolja.

DSC_8987.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci