DARUJTE KRV: U varaždinskoj bolnici nedostaje krvnih grupa A-, 0- i AB- Foto: ilustracija

DARUJTE KRV: U varaždinskoj bolnici nedostaje krvnih grupa A-, 0- i AB-

I.D./Varaždinske vijesti | 8.1.2020. u 11:26h | Objavljeno u Aktualno

Prema podacima o stanju zaliha krvi na Odjelu za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin, trenutačno su premale zalihe krvnih grupa A-, 0- i AB-, pri čemu je najkritičnija upravo krva grupa AB-. Stoga, ako je vaša krvna grupa među navedenima, znate kamo se zaputiti.

Što se tiče ostalih krvnih grupa, trenutne zalihe su dovoljne za krvne grupe 0+, B+ i AB+, te više nego dovoljne za krvne grupe A+ i B-.

Zalihe_krvi_8-1-2020_Opća_bolnica_Varaždin.jpg

Odjel za transfuzijsku medicinu prikuplja krv od dobrovoljnih davatelja krvi s područja Varaždinske županije i Međimurske županije te opskrbljuje krvnim pripravcima Opću bolnicu Varaždin i Županijsku bolnicu Čakovec te također razmjenjuje krvne pripravke s drugim Ustanovama u Republici Hrvatskoj. Prikupljena krv prerađuje se u krvne pripravke na Odjelu za transfuzijsku medicinu Varaždin.

- Ako su trenutačne količine krvi Vaše krvne grupe ispod oznake premale zalihe (plava crta), molimo Vas da dođete darivati krv na Odjel za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin, srijedom i četvrtkom od 07:30 do 13 h, a ponedeljak, utorak, petak i dan prije blagdana od 07:30 do 11 sati. Ako su trenutačne količine krvi Vaše krvne grupe iznad oznake prevelike zalihe (žuta crta), molimo Vas da privremeno odgodite darivanje krvi dok se zalihe Vaše krvne grupe ne smanje - pojašnjavaju iz bolnice.