Darko Detelj: Garda se ne može i ne smije koristiti za političku promociju

VV | 14.4.2017. u 12:05h | Objavljeno u Aktualno

- Varaždinska građanska garda koja djeluje od 1750. godine, kao nezaobilazan simbol Grada Varaždina ne može se i ne smije koristiti za političku promociju i u svrhu predizborne kampanje bilo koje političke opcije, i nije dobro što se poziv radio postaje na humanitarnu akciju većim dijelom pretvorio u promidžbeni skup jedne političke opcije i njihovih kandidata za gradonačelnika odnosno župana - napisao je u današnjem priopćenju za medije Darko Detelj, član Varaždinske građanske garde i kandidat za zamjenika gradonačelnice Natalije Martinčević.

Istaknuo je kako je nadzapovjednik Garde uvijek bio i bit će varaždinski gradonačelnik odnosno gradonačelnica, a ne tek kandidat za tu istu funkciju.

- Kao član Varaždinske građanske garde od 2009. godine, ponosno nosim odoru koja predstavlja simbol Grada Varaždina i njezino povijesno i kulturno značenje. Varaždinska građanska garda, tim više što je rješenjem Ministarstva kulture Republike Hrvatske dobila svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra, uvijek je na usluzi i predstavljanju Grada Varaždina diljem Hrvatske i Europe, a ne pojedinaca i političkih stranaka. Ponosan sam što se Varaždinska građanska garda odaziva na pozive na humanitarne akcije te na taj način daje svoj doprinos istima, no one se ne mogu i ne smiju koristiti u svrhu političke kampanje - napisao je Detelj time se osvrnuvši na humanitarnu akciju u kojoj se u organizaciji Radija Sjeverozapad, Varaždinske županije i Gradske tržnice Varaždin na varaždinskom placu podijelilo 6.000 jaja.

U akciji je sudjelovala i Varaždinska građanska garda što su neki ocijenili neprimjerenim.