Danas je Međunarodni dan obitelji: zašto smo i dalje puni predrasuda o velikim obiteljima? Foto: Ilustracija/Pixabay

Danas je Međunarodni dan obitelji: zašto smo i dalje puni predrasuda o velikim obiteljima?

VV | 15.5.2021. u 10:33h | Objavljeno u Aktualno

Danas, 15. svibnja, Međunarodni je dan obitelji. Ujedinjeni narodi su još 1989. godinu proglasili Međunarodnom godinom obitelji, a 15. svibnja 1994. godine prvi put je obilježen Međunarodni dan obitelji pod krilaticom “Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece”. Namjera je bila istaknuti važnost obitelji i potaknuti društvo na donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života obitelji te pružiti podršku uvažavanju obiteljskog života, tradicije i običaja.

U povodu Međunarodnog dana obitelji, iz udruge Obitelji 3plus upozoravaju kako je naše društvo još uvijek puno predrasuda o velikim obiteljima.

- U prosincu 2020. godine objavljena je studija o društvenoj stratifikaciji u Hrvatskoj koja je pokazala izazvala interes javnosti ne samo svojim sadržajem, nego i pratećom ilustracijom koja je objavljena u jednim dnevnim novinama. Na toj je ilustraciji "niža klasa" prikazana slikom velike obitelji u kojoj su roditelji vidno izmoreni, žalosni i raščupani dok pored njih skaču, viču ili plaču mnogobrojna djeca. Tipičan je to stereotip koji o velikim obiteljima vlada u hrvatskom društvu, a zapravo ne odgovara stvarnom stanju stvari - navode iz udruge Obitelji 3plus.

Stoga je udruga Obitelji 3plus provela anketu među velikim obiteljima, po uzoru na objavljenu studiju o društvenoj stratifikaciji, s istim pitanjima kako bi provjerili situaciju u svim županijama Hrvatske. Anketa je provedena online metodom na 625 obitelji s troje ili više djece, članova udruge Obitelji 3plus, krajem prosinca prošle godine i u prvim danima ove. Rezultati ankete udruge Obitelji 3plus ukazali su na tri važne činjenice: među velikim obiteljima postoje klasne razlike čiji trendovi slijede i trendove u populaciji koje je pokazala studija društvene stratifikacije, velike obitelji u Hrvatskoj u pravilu nisu pripadnici niže klase, ali i da djeca nisu financijsko opterećenje, teret i prepreka na putu samoostvarenja, već najveće bogatstvo te glavni izvor radosti i sreće.

Navode kako prema rezultatima njihove ankete, velikih obitelji koje pripadaju "srednjoj klasi” je 30 posto.

- Tu kategoriju opisuju nešto viši prosječni mjesečni prihodi kućanstva, koji su za 52 posto anketiranih obitelji od 10.000 do 15.000 kuna. Čak 78 posto roditelja obitelji iz ove klase ima srednju stručnu spremu, dok su ostali više naobrazbe. Dvanaest posto anketiranih svrstava se u "elitne” velike obitelji. Opisuju ih viša i visoka prosječna primanja (82 posto s prosječnim mjesečnim primanjima kućanstva većim od 15.000 kuna). Također je u toj skupini veći udio više i visokoobrazovnih roditelja (57 posto) i onih koji govore dva ili više stranih jezika (55 posto). Očekivano, ove obitelji imaju u prosjeku veći broj knjiga u kućanstvu, te češće od ostalih posjećuju kulturna događanja - navode u udruzi Obitelji 3plus.

Većina velikih obitelji, točnije 55 posto, ipak uspijeva pokriti svoje mjesečne potrebe i izdatke.

- Tek je manji dio ispitanika (23 posto istaknuo da su im prihodi manji od troškova - navode.

Rezultati ankete su pokazali kako je većina anketiranih obitelji zadovoljna kvalitetom osobnog i obiteljskog života.

- Bez obzira na očite i očekivane financijske izazove velikih obitelji i klasne razlike, ono s čime se sve anketirane velike obitelji podjednako slažu jest činjenica da djeca nisu financijsko opterećenje, teret i prepreka na putu samoostvarenja, već najveće bogatstvo te glavni izvor radosti i sreće. Istina je da u velikim obiteljima ima prostorne gužve (posebno u onim obiteljima koje žive u manjoj nekretnini), kao i organizacijskih izazova s obzirom na koordinaciju poslovnih, kućanskih i svih dječjih aktivnosti. Ali ono što treba cijeniti i što bi se možda moglo i naučiti od velikih obitelji jest upravo pozitivan stav koji većina velikih obitelji iskazuje: zadovoljstvo životom unatoč izazovima s kojima se svaki dan bore i ljubav prema djeci koliko god da ih u obitelji imaju - navode u udruzi Obitelji 3plus.

- U obiteljima s puno djece svakako su prisutne raščupane kose, umor i hrpa obaveza, često su velike obitelji glasne, dom nije svaki dan uredan. No, prije svega i više od svega tu je ljubav, veselje i radost, zajedništvo, igra i kreativnost. I u svakoj velikoj obitelji puno, puno predivnih dječjih lica i velikih, sretnih osmijeha -ističu.

Udruga Obitelji 3plus okuplja gotovo 1.000 obitelji u kojima živi oko 6.000 članova tih obitelji (roditelja + djece). Svojim djelovanjem nastoji doprinositi stvaranju boljih uvjeta života za obitelji u Hrvatskoj, a osobito onih s troje ili više djece, kako bi obitelji bile ishodište zrelih pojedinaca i nositelji razvoja društva.