FOTO Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja Foto: Varaždinska županija

FOTO Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja

Varaždinska županija/vv | 4.8.2023. u 17:28h | Objavljeno u Aktualno

Prije svečanosti u Županijskoj palači, izaslanstva su položila vijence i upalila svijeće

Kao i prethodnih godina Varaždinska županija i Grad Varaždin, u koordinaciji s braniteljskim udrugama, organizirali su prigodno obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Prije svečanosti u Skupštinskoj dvorani Županijske palače, izaslanstva su položile vijence i upalila svijeće kod Križa branitelja na Gradskom groblju u Varaždinu. Molitvu za sve poginule i preminule branitelje predvodio je velečasni Ivica Cujzek.

- Prije 28 godina mi smo bili negdje na Velebitu i sjećamo se tih dana, prisjećamo se naših kolega, pogotovo poginulih. Svim sudionicima operacije Oluja čestitam na veličanstvenoj pobjedi koja nam je donijela mir i slobodu. Da nije bilo te žrtve, pitanje je u kojem bi se smjeru naša domovina dalje razvijala. Danas je Hrvatska članica svih prestižnih euroatlantskih asocijacija i upravo sve to nam treba biti poticaj da ju gradimo boljom, sretnijom i uspješnijom. - rekao je župan Anđelko Stričak.

Za promicanje digniteta Domovinskog rata i odavanje počasti poginulim i nestalim braniteljima u Domovinskom ratu provođenjem projekta “Jedno srce – jedna duša od Vukovara do Dubrovnika” zahvalnica je dodijeljena Josipu Hunjetu.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj također je uputio čestitke povodom nadolazećeg državnog praznika.

- Danas prilikom obilježavanja misli su me odvele na onu tužnu kolonu sjećanja iz Vukovara 1991., ali samo jedna izgubljena bitka nikad ne znači da je izgubljen i rat. Mi smo taj rat konačno dobili 1995. veličanstvenom pobjedom u "Oluji" kada smo pokazali što je domoljublje. Zahvaljujem se hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima koji su nam to omogućili i danas su nam putokaz, da budemo jedinstveni u miru, kao što su oni bili u ratu. Pohvaljujem ideju župana kada je prije dvije godine inicirao i pokrenuo da se na ovako dostojanstven način, prigodnom svečanošću nakon polaganja vijenaca, obilježi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Hrabrost i žrtva naših branitelja tako nikad neće biti zaboravljena.

Ratnih, ali veličanstvenih dana prisjetio se i Dražen Vitez, ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije PU varaždinske „Roda” koji se prisutnima obratio u ime svih braniteljskih udruga.

- Vojno-redarstvena akcija "Oluja" bila je prekretnica u oslobađanju svih okupiranih dijelova Hrvatske. Ta akcija je bila organizirana i državni vrh dobro je to osmislio i 250 tisuća ratnika u četiri dana oslobodilo je petinu okupiranog područja Republike Hrvatske. Ponosni smo na to iako svaka ratna akcija donosi žrtve i u ovoj akciji je 96 naših hrvatskih ratnika poginulo, a 1100 ih je ranjeno – kazao je Vitez.

Ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć u Ministarstvu hrvatskih branitelja Dinko Tandara također je nazočio svečanosti te je građanima Varaždinske županije i Grada Varaždina čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te svim hrvatskim braniteljima njihov dan.

- Varaždinska županija je dala puno branitelja u oslobađanju naše Domovine i to nam je svima na ponos. Hrvatska se nije branila u Varaždinu, jedan se je dan oslobađala vojarna. Hrvatska se branila tamo gdje su išli svi Varaždinci, gdje se ginulo, i na tome im hvala. Drago mi je da slavimo ovaj dan, naš dan jer na taj dan, bez obzira što neki govore da je to bila nekakva zločinačka akcija, mi samo možemo reći da nismo okaljali obraz Hrvatske. Izrasli smo u poštenu i zdravu policiju i vojsku. Ne mogu nas optuživati za ništa. Znamo da smo čisti u ovom Domovinskom ratu. Ovo je dan kada se rodila naša Domovina - rekao je Tandara.

U sklopu svečanosti županu Stričaku uručena je Velika zlatna plaketa Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91, a obrazlažući dodjelu plakete Mladen Pavković, predsjednik Udruge istaknuo je kako je Anđelko Stričak hrvatski branitelj dragovoljac Domovinskog rata, a sada u miru kao župan također radi na njegovanju i uspomeni na časnu ulogu hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

Svečanosti su nazočili i zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić, saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, predsjednik gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić, županijski vijećnici, načelnici i gradonačelnici, a svečanost su svojim nastupom uveličali članovi zbora Kapela Paulina Warasdin pod ravnanjem prof. Zdenka Kušćera.

Župan i gradonačelnik su u pratnji Ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć u Ministarstvu hrvatskih branitelja Dinka Tandare posjetili i sjedište Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije gdje ih je predsjednica udruge Ljubica Florijan Cerovečki upoznala s radom udruge.