Dr.vet. Damir Tuđan Foto: Krešimir Đurić

Damira Tuđana Vlada RH imenovala pomoćnikom ministra poljoprivrede

Varaždinske vijesti | 12.4.2018. u 19:43h | Objavljeno u Aktualno

Damir Tuđan, dr. med. vet. i načelnika Veterinarskog ureda Varaždin, novi je pomoćnik ministra poljoprivrede zadužen za resor veterinarstva i sigurnost hrane.

Odlučeno je to danas na sjednici Vlade RH, koja je još 8. ožujka razriješila dužnosti pomoćnika ministra poljoprivrede Damira Agičića, nakon što je veterinarskim inspektorima poručio da ne rade inspekcijske nadzore mesnih objekata na Veliki tjedan “jer će u tom vremenu imati povećan opseg posla, pa nije primjereno da im se tamo još i oni pojave radeći neke kontrole”.

- Kao friški pomoćnik ministra zadužen za resor veterinarstva i sigurnost hrane i kao Varaždinac mogu reći da sam ponosan na ceh mesara koji je imao veliko značenje u povijesti ovog kraja. Ponosan sam i na naše obrtnike mesare koji se svojom kvalitetom daleko ističu u proizvodnji. Trudit ću se da letvicu dignemo na još viši nivo i da hrane bude sigurnija i kvalitetnija - izjavio je Tuđan, a na pitanje kako protiv uvoza hrane, kratko je rekao: "Samo kvalitetom i potrošnjom naših proizvoda."

Tuđan, otac troje djece,  već radi u  Ministarstvu poljoprivrede,  točnije Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane. Tu je od 2002. godine načelnik Veterinarskog ureda Varaždin, koji ima mjesnu nadležnost na Varaždinskoj, Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, odnosno pretpostavljen je dvadesetorici veterinarskih inspektora raspoređenih u šest ispostava u navedene tri županije.

Uz rukovodeće poslove iz djelokruga veterinarske inspekcije, od zaštite dobrobiti i zdravlja životinja do sigurnosti hrane životinjskog podrijetla i hrane za životinje, bio je uključen u niz povjerenstava za izradu zakonskih i podzakonskih akata na razini Ministarstva poljoprivrede, a odlukom ministra imenovan je članom odjela za zoonoze Hrvatske agencije za hranu.  Ranije je sudjelovao u prilagodbi legislative iz domene veterine i sigurnosti hrane EU propisima i kao predstavnik Ministarstva poljoprivrede u niz uspješnih kontrola od strane EU i FVO inspekcija.

Prije rada u Ministarstvu, odnosno od 1994. godine do 2002. godine, radio je na rukovodećim poslovima u poslovnom sustavu Vindija Varaždin gdje mu je zadnje radno mjesto bilo glavni upravitelj matičnih farmi Koke, koje je uključivalo rad na genetici peradi i proizvodnji jaja.

- Ovo je velika stvar za Varaždinsku županiju, jer na našem području, kao i na području cijelog sjevera Hrvatske imamo puno prehrambenih industrija. Prehrambena industrija naše regije ujedno je najjača u Hrvatskoj. Resor sigurnosti hrane i veterinarstva jedan je od najvažnijih resora u Ministarstvu poljoprivrede, s obzirom da znamo kakva nam hrana ulazi u Hrvatsku, a dr. Tuđan je bio jedan od onih koji su se borili da hrana koja ulazi bude što kvalitetnija. Za što veću sigurnost hrane odsad će se dr. Tuđan boriti u operativnom dijelu, a ja u Saboru - rekao nam je dr. Josip Križanić, saborski zastupnik i potpredsjednik Odbora za poljoprivredu, čestitajući Tuđanu na imenovanju, uz želje za uspješan rad.

- Ovo je još jedan dokaz dobrog rada HDZ-a Varaždinske županije, a moram zahvaliti i kolegi Josipu Križaniću, koji je kao potpredsjednik Odbora za poljoprivredu, u posljednjih mjesec, dva puno učinio da dođe do tog imenovanja - napomenuo je saborski zastupnik Anđelko Stričak.

damir_tudjan_i_josip_krizanic.JPG