CRNI SCENARIJ Potpore pomogle, no uskoro novi val otkaza: do kraja godine 400.000 nezaposlenih? Foto: Ilustracija/Pixabay

CRNI SCENARIJ Potpore pomogle, no uskoro novi val otkaza: do kraja godine 400.000 nezaposlenih?

VV | 25.5.2020. u 08:10h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

– Mjere koje su do sada donesene su vatrogasne krizne mjere, a Vlada je propustila priliku da se odluči pokrenuti prave, strukturalne promjene koje je predložila udruga Glas poduzetnika i koje bi vodile prema Hrvatskoj 2.0, te umjesto toga kalkulantski ide na izbore i ostavlja državu na nekoliko mjeseci bez zakonodavne vlasti i s tehničkom izvršnom vlasti. Crni scenariji idu do brojke od oko 400.000 nezaposlenih do kraja godine – izjavio je za Jutarnji list Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika govoreći o situaciji na tržištu rada izazvanoj koronakrizom i očekivanjima poslodavaca.

Navodi kako su gospodarska situacija i njezin razvoj u sljedećih nekoliko mjeseci i dalje vrlo neizvjesni.

– Zapošljavanje koje bi se moglo očekivati tijekom ljetnih mjeseci je prvenstveno vezano uz turizam i ugostiteljstvo, a iako su neke naznake otvaranja granica pozitivne, još se ne može reći hoće li turistička sezona biti na razini 10 posto, 30 posto ili i nekim ludo optimističnim scenarijima možda 50 posto očekivane. Najava Vlade da će se mjere za ugrožene djelatnosti nastaviti po principu mjesec za mjesec svakako će pridonijeti da tijekom ljeta ne bude većeg porasta nezaposlenosti u ugroženim djelatnostima, ali pitanje je što će se dogoditi nakon završetka sezone, u rujnu i listopadu – rekao je Oreščanin.

Da bi broj nezaposlenih idućih mjeseci mogao rasti upozorila je i dr. sc. Iva Tomić, glavna ekonomistica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), komentirajući aktualno stanje na tržištu rada.
– Ono što je sasvim izvjesno jest da bi bez nastavka postojećih ili uvođenja dodatnih mjera usmjerenih k očuvanju radnih mjesta broj nezaposlenih mogao ubrzano rasti, pa je važno da Vlada čim prije jasno propiše mjere za iduće razdoblje – istaknula je dr. Tomić.

Na val otkaza osvrnuo se i premijer Andrej Plenković u intervjuu jučer u dnevniku RTL-a. Ustvrdio je kako je Hrvatska, za razliku od drugih zemalja osigurala da nema rast nezaposlenosti.

plenki.jpg

- Pomogli smo gospodarstvu da nadvladaju krizu u okolnostima na koje nisu mogli utjecati. Postoje tri sektora kojima ćemo i dalje pomagati - promet, turizam i ugostiteljstvo - najavio je Plenković.

Na pitanje garantira li da neće biti otkaza u lipnju, Plenković nije konkretno odgovorio, već je rekao kako u ovim okolnostima Hrvatska ima 9.000 novozaposlenih.

- Kad situacija bude bolja i u bliskim nam zemljama, očekujemo da ljudi iz tih zemalja dođu i da izvučemo maksimum iz sezone - rekao je premijer.