Čistoća tuži Varkom i traži dva milijuna kuna Foto: Mario Šamec

Čistoća tuži Varkom i traži dva milijuna kuna

M.P./Varaždinske vijesti | 13.2.2016. u 08:14h | Objavljeno u Aktualno

Je li komunalna tvrtka Varkom komunalnoj tvrtci Čistoća, koja je do konca 2013. godine bila njezina radna jedinica, propustila isplatiti 2,1 milijun kuna na temelju plana podjele, odnosno nakon što su se poslovi zbrinjavanja otpada morali, sukladno zakonu, izdvojiti iz matičnog poduzeća, koje se bavi vodoposkrbom?

Nakon što su se o ovome mjesecima vodile polemike, prije desetak dana počeo je na varaždinskome Trgovačkom sudu i parnični postupak, koji je protiv Varkoma pokrenula Čistoća radi namirenja navodnog duga nešto većeg od dva milijuna kuna.

Dug je nastao, kako tvrdi tužitelj, kad je Čistoća izdvojena u zasebno poduzeće. Tvrtka Čistoća, čiji su osnivači, baš kao i Varkomu, gradovi i općine iz Varaždinske županije, 31. prosinca 2013. godine odvojila se od te tvrtke, a kao dan poslovnih učinaka podjele određen je 1. srpnja 2013. na temelju diobene bilance od 30. lipnja iste godine.

Odvajanje je provedeno prijenosom dijela imovine, obveza i pravnih odnosa. Sukladno planu podjele, Varkom je novoj tvrtci trebao prenijeti 19,6 milijuna kuna, no problem je nastao jer je Varkom Čistoći uplatio 17,5 milijuna kuna, dok preostali 2,1 milijun kuna nije navodeći da je RJ Čistoća u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2013. ostvarila 2,1 milijun kuna gubitka, zbog čega je došlo do usklađenja bilance.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti